Torcik borówkowy Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajka

    6 szt ( M )
  • mąka pszenna

    4 łyżka typ 500
  • budyń waniliowy

    2 łyżka ( proszek )
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    3/4 szk

MASA

  • mleko 3,2%

    500 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżka typ 500
  • budyń waniliowy

    2 łyżka ( proszek )
  • żółtka

    3 szt ( M )
  • cukier

    5 łyżka
  • masło

    250 g ( miękkie )

DODATKOWO

  • borówka amerykańska

    2 szk
  • mięta

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik borówkowy Zewy foto

Biszkopt :
Jajka w pokojowej temperaturze należy oddzielić - białka i żółtka osobno.
Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier a gdy będzie ubita dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać.
Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i mieszać powoli ale już rózgą.
Masę na biszkopt wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ale tylko dno ) i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
Krok 2 - Torcik borówkowy Zewy foto
Masa :
3/4 mleka zagotować a w pozostałej ilości wymieszać żółtka, cukier oraz mąkę i budyń.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Folią spożywczą dokładnie przykryć budyń tak aby folia dotykała budyniu ( zapobiegnie to powstaniu kożucha ) i budyń wystudzić.
Krok 3 - Torcik borówkowy Zewy foto
Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać do masła budyń i ucierać aż masa będzie bez grudek.
Krok 4 - Torcik borówkowy Zewy foto
Przełożenie :
Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą.
Wyłożyć 2/3 masy a na nią rozłożyć połowę borówek.
Krok 5 - Torcik borówkowy Zewy foto
Przykryć drugim blatem lekko dociskając, nasączyć drugi blat i wyłożyć resztę masy.
Na masie rozłożyć resztę borówek i też lekko docisnąć je do masy a na koniec udekorować miętą.
Torcik wstawić do lodówki a potem wyjąć jakieś 30 minut przed podaniem gościom.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sezamek 22.07.2016 17:19
cudowne ciasto
bryndzia93 30.03.2016 19:58
Świetne letnie ciasto ! :)
mariuszek8 16.09.2015 21:07
super pomysł !
ZEWA 15.08.2015 17:36
dziękuję bardzo, jesli macie borówki to zróbcie to ciacho bo jest pyszne
Babeczka35 15.08.2015 07:37
Super torcik:)
krokus 14.08.2015 22:57
cudnie wygląda i zapewne smakuje wyśmienicie
Ewa Wojtaszko 14.08.2015 22:30
obłęd ! muszę spróbować
dollce 14.08.2015 22:12
wygląda cudownie
kuchcik89 14.08.2015 21:55
apetyczny torcik :)
Wiktoria29 14.08.2015 21:38
bardzo apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat