Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik borówkowy Zewy

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 szt ( M )
mąka pszenna 4 łyżka typ 500
budyń waniliowy 2 łyżka ( proszek )
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szk

MASA

mleko 3,2% 500 ml
mąka pszenna 2 łyżka typ 500
budyń waniliowy 2 łyżka ( proszek )
żółtko jajek 3 szt ( M )
cukier 5 łyżka
masło 250 g ( miękkie )

DODATKOWO

borówka amerykańska 2 szk
mięta do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik borówkowy Zewy

Kroki postępowania

1

Biszkopt :
Jajka w pokojowej temperaturze należy oddzielić - białka i żółtka osobno.
Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier a gdy będzie ubita dodać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać.
Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i mieszać powoli ale już rózgą.
Masę na biszkopt wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( ale tylko dno ) i piec biszkopt 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
Krok 1 - Torcik borówkowy Zewy foto
2
Masa :
3/4 mleka zagotować a w pozostałej ilości wymieszać żółtka, cukier oraz mąkę i budyń.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Folią spożywczą dokładnie przykryć budyń tak aby folia dotykała budyniu ( zapobiegnie to powstaniu kożucha ) i budyń wystudzić.
Krok 2 - Torcik borówkowy Zewy foto
3
Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać do masła budyń i ucierać aż masa będzie bez grudek.
Krok 3 - Torcik borówkowy Zewy foto
4
Przełożenie :
Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą.
Wyłożyć 2/3 masy a na nią rozłożyć połowę borówek.
Krok 4 - Torcik borówkowy Zewy foto
5
Przykryć drugim blatem lekko dociskając, nasączyć drugi blat i wyłożyć resztę masy.
Na masie rozłożyć resztę borówek i też lekko docisnąć je do masy a na koniec udekorować miętą.
Torcik wstawić do lodówki a potem wyjąć jakieś 30 minut przed podaniem gościom.
Krok 5 - Torcik borówkowy Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 22.07.2016 17:19
cudowne ciasto
bryndzia93 30.03.2016 19:58
Świetne letnie ciasto ! :)
mariuszek8 16.09.2015 21:07
super pomysł !
ZEWA 15.08.2015 17:36
dziękuję bardzo, jesli macie borówki to zróbcie to ciacho bo jest pyszne
Babeczka35 15.08.2015 07:37
Super torcik:)
krokus 14.08.2015 22:57
cudnie wygląda i zapewne smakuje wyśmienicie
Ewa Wojtaszko 14.08.2015 22:30
obłęd ! muszę spróbować
dollce 14.08.2015 22:12
wygląda cudownie
kuchcik89 14.08.2015 21:55
apetyczny torcik :)
Wiktoria29 14.08.2015 21:38
bardzo apetycznie wygląda
Mama niejadka 14.08.2015 20:43
Super torcik
Malinka 14.08.2015 20:33
Bardzo smaczna propozycja :) Chętnie zjadłabym kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak