Torcik bezowy z kremem i owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

beza

  • białka

    5 szt
  • cukier

    250 g
  • ocet

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka

krem

  • śmietana kremówka

    250 ml
  • cukier puder

    3 łyżki
  • serek mascarpone

    250 g

owoce

  • owoce sezonowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Beza
Białka ubić na sztywno .Powoli dosypywać cukier wciąż ubijając.Gdy białka będą lśniące a cukier zupełnie rozpuszczony dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i wymieszać
Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia .Na papierze wyrysować dwa okręgi i wyłożyć na nie masę bezową tworząc dwa blaty
Piekarnik rozgrzać (z termoobiegiem)do 160st
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5 min.Po tym czasie temp.zmniejszyć do 90 st i suszyć blaty ok 1,5 godz.Wyjąć blaty i wystudzić
Krem
śmietanę 36%- ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodać cukier puder.jeszcze ubijać.Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać do całkowitego połączenia
Blaty bezowe zdjąć z papieru. Na jeden blat wyłożyć 3/4 kremu lekko rozsmarować i przykryć drugim blatem
Na wierzch wyłożyć resztę kremu i owoce
Wiesława1
Można także wykonać mini torciki w ten sam sposób .Zamiast drugiego blatu wierzch posypać pokruszoną bezą

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat