Torcik bezowy z kremem i owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

beza

  • białko

    5 szt
  • cukier

    250 g
  • ocet

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka

krem

  • śmietana kremówka

    250 ml
  • cukier puder

    3 łyżki
  • serek mascarpone

    250 g

owoce

  • owoce sezonowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Beza
Białka ubić na sztywno .Powoli dosypywać cukier wciąż ubijając.Gdy białka będą lśniące a cukier zupełnie rozpuszczony dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i wymieszać
Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia .Na papierze wyrysować dwa okręgi i wyłożyć na nie masę bezową tworząc dwa blaty
Piekarnik rozgrzać (z termoobiegiem)do 160st
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5 min.Po tym czasie temp.zmniejszyć do 90 st i suszyć blaty ok 1,5 godz.Wyjąć blaty i wystudzić
Krem
śmietanę 36%- ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodać cukier puder.jeszcze ubijać.Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać do całkowitego połączenia
Blaty bezowe zdjąć z papieru. Na jeden blat wyłożyć 3/4 kremu lekko rozsmarować i przykryć drugim blatem
Na wierzch wyłożyć resztę kremu i owoce
Wiesława1
Można także wykonać mini torciki w ten sam sposób .Zamiast drugiego blatu wierzch posypać pokruszoną bezą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat