Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami
Kroki postępowania
Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka).
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem.
W miseczce mieszamy 80 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy na puch z drugim cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami cukru. Gdy mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną. Energicznie mieszamy i dolewamy mleko z mąkami. Całość gotujemy do powstania gładkiej masy budyniowej. Po ugotowaniu okrywamy budyń ściereczką i studzimy.
Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo- po 1 łyżce dodajemy budyń, dolewamy wódkę. Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu.
Złożenie ciasta:
Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy.