Torcik bezowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    8
  • cukier kryształ

    1szklanka
  • cukier puder

    1szklanka
  • sok z cytryny

    1łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3łyżeczki
  • truskawki

    50dag
  • cukier puder

    1szkl
  • cukier waniliowy

  • śmietana kremówka

    50dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubij białka na bardzo sztywną pianę.Ubijając dodawaj cukier kryształ i sok cytrynowy.Ubijaj aż cukier się rozpuści.Przesiej cukier puder z mąką ziemniaczaną,dodaj do piany.Z papieru do pieczenia wytnij 2koła o średnicy 22cm i rozłóż na nich masę bezową.Włóż do piekarnika i piecz w temp.120stopniC przez ok.2godziny.Potem wyłącz piekarnik i zostaw w nim bezy do ostygnięcia.Żelatynę zalej niewielką ilością wody,odstaw,by spęczniała i rozpuść,podgrzewając.1/3truskawek zmiksuj z 1/3cukru pudru,wymieszaj z 1/3żelatyny.Masą posmaruj jeden blat.Ułóż na niej resztę pokrojonych na pół truskawek.Ubij śmietanę z reszta cukru pudru,dosypując waniliowy.Wymieszaj z resztą żelatyny.Wylej na truskawki.Przykryj drugim blatem i ozdób.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat