Tiramisu marchewkowo - kokosowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    500 gram
  • śmietana kremowa 30%

    150 ml
  • cukier puder

    50 gram
  • biszkopty okrągłe

    150 gram
  • sok z marchwi

    4 sztuka
  • cytryna

    1/2 sztuka
  • likier kokosowy

    2 łyżka
  • wiórki kokosowe

    2 łyżka
  • marchew

    3 sztyka
  • wiórki czekoladowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od podłączenia do prądu sokowirówki - z 4 marchewek i cytryny przygotowujemy sok do nasączania biszkoptów. Dolewamy likier kokosowy, odstawiamy na chwilę. Na drobnej tartce ścieramy marchewki do kremu, odsączamy dokładnie, odstawiamy na chwilę. Ubijamy na sztywno kremówkę (uprzednio warto wstawić misę miksera oraz łopatki do zamrażarki). Tworzymy krem: w dużej misce umieszczamy serek mascarpone, delikatnie mieszamy łyżką, raz po raz dodając kremówkę oraz cukier puder. Do połączonego kremu dodajemy wiórki marchewki i wiórki kokosowe. Biszkopty krótko nasączamy w soku, układamy pierwszą warstwę w pucharkach (razie potrzeby łamiemy biszkopty tak, by dokładnie wypełniały dno naczynia), przekładamy połową kremu, układamy drugą warstwę biszkoptów i drugą warstwę kremu. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy udekorowane wiórkami czekolady, a podczas delektowania zastanawiamy się nad kolejnymi wariacjami nt. tiramisu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rutynka 02.03.2013 10:57
wygląda wyśmienicie!
matesko 25.02.2013 11:24
apetyczne i inne
emylka86 25.02.2013 10:31
marchewkowe? no proszę nie wpadłabym na taki pomysł. super przepis!
MagdaXXX 19.02.2013 20:26
ciekawe połaczenie
reniatka 12.02.2013 12:15
wspaniałe
agnieszkalider 11.02.2013 22:20
poezja smaku
rjustysia 10.02.2013 12:17
Wielki plus za odmienienie tradycyjnego deseru :) akurat tiramisu jest pyszne w każdej postaci, ale warto czasem spróbować innej jego wersji :)
Megg 06.02.2013 19:20
hmm bardzo interesujący przepis oj trzeba go bedzie wyprobowac ;)
EWI 31.01.2013 21:49
super
EWI 31.01.2013 21:49
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat