Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu malinowe z ajerkoniakiem
Wylać połowę na głęboki talerz i maczać biszkopty z jednego opakowania.
Namoczone od razu układać w formie wyścielonej folią spożywczą lub w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
Wstawić do lodówki.
W tym czasie zmiksować mascarpone z cukrem pudrem, żółtkami oraz ajerkoniakiem.
Ubić śmietanę z cukrem waniliowym oraz połową syropu malinowego - połączyć z mascarpone i dokładnie wymieszać.
Połowę masy serowo-śmietanowej wyłożyć równą warstwą na biszkoptach - ułożyć na niej maliny.
Resztę biszkoptów namoczyć w pozostałej galaretce (jeśli stężeje - rozgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) i ułożyć na masie.
Przykryć resztą masy i ułożyć maliny.
Wstawić do lodówki.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z resztą syropu malinowego.
Polać deser cienką strużką i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Syrop malinowy można zastąpić dobrej jakości konfiturą lub dżemem.
Mleko do galaretki nie jest konieczne - można ją przygotować na samej wodzie.