Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu malinowe z ajerkoniakiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty podłużne
śmietana 30% 400-500 ml
żółtko jajek 5 szt.
mascarpone 1/2 kg
cukier waniliowy 2 op.
cukier puder do smaku
ajerkoniak 100-150 ml
galaretka malinowa 1 op.
mleko 350 ml
woda 200 ml
czekolada biała 100 g
syrop malinowy 4-6 łyżek
maliny świeże 250-400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu malinowe z ajerkoniakiem

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia - dolać zimne mleko i dokładnie wymieszać.
Wylać połowę na głęboki talerz i maczać biszkopty z jednego opakowania.
Namoczone od razu układać w formie wyścielonej folią spożywczą lub w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
Wstawić do lodówki.
W tym czasie zmiksować mascarpone z cukrem pudrem, żółtkami oraz ajerkoniakiem.
Ubić śmietanę z cukrem waniliowym oraz połową syropu malinowego - połączyć z mascarpone i dokładnie wymieszać.
Połowę masy serowo-śmietanowej wyłożyć równą warstwą na biszkoptach - ułożyć na niej maliny.
Resztę biszkoptów namoczyć w pozostałej galaretce (jeśli stężeje - rozgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) i ułożyć na masie.
Przykryć resztą masy i ułożyć maliny.
Wstawić do lodówki.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z resztą syropu malinowego.
Polać deser cienką strużką i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

Syrop malinowy można zastąpić dobrej jakości konfiturą lub dżemem.
Mleko do galaretki nie jest konieczne - można ją przygotować na samej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 09.12.2014 13:31
cudowny deser
daria2911 28.09.2012 16:42
uwielbiam tiramisu
biatriss 28.09.2012 13:12
szkoda tylko że nie ma zdjęcia. Ale pewnie super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak