Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Kurczak tikka masala, odc. 10

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(152)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na potrawę pochodzącą z … Wielkiej Brytanii, ale inspirowaną kuchnią indyjską. Kurczak tikka masala – aromatyczny, bo doprawiony czosnkiem, imbirem  oraz ostrą papryką mieloną. Pyszne danie na lunch, obiad lub kolację. 

Składniki:

Na kurczaka:

maślanka 250 mililitrów
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżeczki
podudzia z kurczaka zagrodowego 4 sztuki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 100 mililitrów
przecier pomidorowy 4 i 1/2 łyżki
pomidory pelati 250 mililitrów
chleb naan 3 sztuki
śmietanka 30% 100 mililitrów
bulion drobiowy 50 mililitrów
śmietana 3 łyżki
natka kolendry 1 pęczek

Do smaku:

Przyprawa garam masala orientalna Prymat do smaku
imbir do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku

Porada

Mięso zamarynowane w maślance powoduje, że staje się ono miękkie, kruche i soczyste. Czerwoną papryczkę podczas krojenia trzymamy za ogonek!

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kurczak tikka masala, odc. 10

Kurczak tikka masala to kawałki kurczaka zanurzone w kremowym, niezwykle aromatycznym sosie masala. Podaj go z chlebkami naan lub ryżem.  Posypany świeżymi listkami kolendry zyska jeszcze bardziej na smaku i aromacie

Do miski wlewamy naturalną maślankę. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy miodowej i łączymy ze sobą. Do smaku dodajemy imbir oraz przyprawę garam masala, dokładnie mieszamy. Dodajemy umytego, osuszonego, kurczaka bez kości. Dokładnie obtaczamy w marynacie i odkładamy na kilka minut.

Siekamy czosnek i kroimy w drobną kosteczkę cebulę. Olej rzepakowy wlewamy na patelnię. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Czekamy, aż cebula z czosnkiem się zeszklą. Chwilę podsmażamy. Dodajemy na patelnię zamarynowanego kurczaka. Opiekamy mięso z obydwu stron do złocistego koloru. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone w kosteczkę pomidory pelati. Dodajemy ostrą czerwoną mieloną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dla złagodzenia potrawy dodajemy śmietankę 30%. Wlewamy odrobinę bulionu z kurczaka i dusimy około 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy chlebki naan oraz sos.

Na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy chlebki naan. Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy chlebki (poziom środkowy). Pieczemy około 5-7 min.

Do miski wrzucamy zimną kwaśną śmietanę, posiekaną kolendrę oraz drobno posiekaną pikantną czerwoną papryczkę. Doprawiamy solą morską. Dokładnie mieszamy.

Podanie:

Kurczaka wykładamy na talerz. Chlebki naan kroimy na ćwiartki. Układamy je na talerzu z kurczakiem. Podajemy z sosem.

Uwagi: 

Olej rzepakowy możesz zastąpić arachidowym.

 

Przepis na kurczaka tikka masala jest łatwy, pomimo długiej listy przypraw. Nie zrażaj się i spróbuj przygotować to pyszne danie inspirowane kuchnią indyjską. Tikka znaczy kurczak, masala to sos śmietanowy z dodatkiem pomidorów i aromatycznych przypraw - cynamonu, kolendry, pieprzu, kardamonu, goździków, cayenne, liści laurowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 18.09.2019 11:15
Bardzo smaczny kurczaczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak