Tikka masala

Tikka masala

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatne kawałki kurczaka w aromatycznym sosie masala - tyle smaku i wspaniałych aromatów na jednym talerzu. Danie idealnie komponuje się z winem Chardonnay.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • filety z kurczaka

    5 sztuk
  • jogurt naturalny

    200 gramów
  • papryczka chilli

    2 sztuki
  • imbir starty

    8 cm
  • gorczyca

    1 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżka
  • kmin rzymski

    2 łyżeczki
  • kolendra mielona

    2 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki

Sos

  • woda

    500 mililitrów
  • cebule

    2 sztuki
  • czosnek

    6 ząbków
  • śmietana kremówka

    100 mililitrów
  • Pomidory krojone z puszki

    300 gramów
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • garam masala

    1 łyżka
  • orzechy nerkowca

    1 garść
  • limonka

    1 sztuka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • natka kolendry

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata

Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczki myjemy, usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do imbiru i czosnku.

W garnku podgrzewamy sporą porcję oliwy i dodajemy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać odławiamy gorczycę, a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw. Do powstałej marynaty dodajemy paprykę w proszku, kmin rzymski, mieloną kolendrę i garam masalę.

Marynatę dzielimy na dwie części. Do jednej części marynaty dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy do niej pokrojonego w większą kostkę kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Kurczaka smażymy na grillowej patelni.

Sos

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut uważając, aby cebula niezbrązowiała. Dodajemy zblendowane pomidorowy, mielone orzechy, wodę i pół łyżeczki soli. Mieszamy i dusimy przez kilka minut, aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje.

Dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy kurczaka. Mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki.

Danie podajemy z ryżem parabolied lub basmati. Do dania świetnie pasują warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i ozdabiamy plasterkiem limonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat