odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i warzywami, odc. 34

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Szybkie i proste danie, czyli pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i warzywami. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    200 gramów
  • makaron penne pełnoziarnisty

    300 gramów
  • orzeszki pinii

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • szpinak

    100 gramów
  • pomidory pelati

    200 mililitrów
  • pieczarki

    3 sztuki
  • olej

    1 łyżka

Marynata:

  • olej

    4 łyżki
  • Musztarda stołowa Prymat

    2 łyżki
  • papryczka ostra

    1 sztuka

Do smaku:

  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

Do dekoracji:

  • parmezan

  • świeże listki bazylii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy: olej rzepakowy, musztardę stołową, posiekaną ostrą paprykę, a następnie doprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, przekładamy do marynaty i mieszamy.

Gdy mięso się marynuje, cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki, a cukinie, której nie obieramy, w półplasterki.

Mięso smażymy na oleju, a gdy się zetnie dodajemy do kurczaka, cebulę, cukinię i pieczarki. Przyprawiamy solą morską, a kiedy warzywa się podsmażą dodajemy pomidory pelati i zagotowujemy powstały sos.

Gotujemy pełnoziarnisty makaron. Po odcedzeniu przekładamy go do składników na patelni. Całość przyprawiamy łyżeczką suszonego czosnku niedźwiedziego i dodajemy świeży szpinak oraz orzeszki pinii. Krótko podsmażamy i dokładnie mieszamy.

Podanie: Danie przekładamy na talerz i ozdabiamy płatkami parmezanu oraz świeżymi listkami bazylii.

 

 

 

Doradca Smaku
Do stworzenia płatków parmezanu, doskonale sprawdzi się obieraczka do warzyw. Dzięki niej uzyskamy równe paski z sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
WiWa 29.04.2020 14:57
Pyszne :) i łatwe do zrobienia. Osobom lubiącym dobrze doprawione dania polecam dodać do sosu dużo więcej soli oraz przynajmniej 1/2 łyżeczki pieprzu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat