Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tęczowy metrowiec

5.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto :

jajko 8 sztuk
cukier puder 1 i 1/2 szklanki
masło 120 g
woda 15 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 3 szklanki
barwnik spożywczy czerwony odrobina
zielony barwnik odrobina
barwnik niebieski odrobina
barwnik żólty odrobina

Krem:

mleko 1 i 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczna 1 łyżka
masło lub margaryna 250 g

Dodatkowo

czekolada mleczna 200 g
mleko 8 łyżek
kulki z cukru do dekoracji

Porada

Łatwe w przygotowaniu, stare ciasto, które za moich dziecinnych lat przygotowywała w rodzinnym domu moja babcia. Ja postanowiłam odnowić przepis, wrócić pamięcią do smaku sprzed lat i nadać ciastu efektowny wygląd.

Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowy metrowiec

Kroki postępowania

1
Ciasto Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać rozpuszczone masło, wodę a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać ubite na sztywno białka i ponownie wymieszać. Całość podzielić na 4 części, do każdej dodać jeden z kolorowych barwników i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Tęczowy metrowiec foto
2
Ciasto przelać do dwóch keksówek o wymiarach 31 x 11cm – dwa kolory ciasta w jednej keksówce: czerwony z żółtym a niebieski z zielonym (każdy kolor ciasta wlewać rozpoczynając od przeciwnych krótszych boków keksówki). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40minut. Po tym czasie ciasto wystudzić i pokroić w plastry o grubości około 1cm.
Krok 2 - Tęczowy metrowiec foto
3
Krem 1 szklankę mleka zagotować z cukrami i dodać mąki rozrobione w pozostałej ilości mleka. Całość dokładnie wymieszać i gotować kilka minut a następnie wystudzić (powstanie konsystencja budyniu). Margarynę utrzeć mikserem dodając stopniowo wystudzony budyń.
Krok 3 - Tęczowy metrowiec foto
4
Każdy plaster ciasta smarować kremem i w dowolnej kolejności kolorystycznej składać jeden do drugiego (ciasto – krem – ciasto – krem, do wyczerpania składników).
Krok 4 - Tęczowy metrowiec foto
5
Czekoladę połamać, wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej., polać metrowca i udekorować kolorowymi kulkami. Kroić pod skosem.
Krok 5 - Tęczowy metrowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 22.02.2016 18:58
Wygląda obłędnie! :)
endzi
endzi 20.02.2016 16:09
Piekne kolorowe ciacho!
Alex_M 18.02.2016 12:11
fajnie wygląda :)
kasia.s 07.02.2016 08:31
Ale boskie ciacho:)
Linka2107 05.02.2016 21:39
Najpierw ciasto kroimy w plastry o grubości około 1cm, następnie każdy plaster ciasta smarujemy kremem i w dowolnej kolejności kolorystycznej składamy jeden do drugiego do wyczerpania składników. Chłodzimy w lodówce a nastepnie kroimy pod skosem, tak jak widać na zdjęciach.wtedy tak fajnie wyglądają kolory :) dziekuję za super opinię .
gusia1000 04.02.2016 19:15
ładne ciasto.
monika141 04.02.2016 11:54
ślicznie wygląda
Renataj 03.02.2016 23:16
Piękne:) Na stole z pewnością przykuwa uwagę i każdy po nie sięga:)
halina17 03.02.2016 19:24
Ładnie kolorowo wygląda ciasto.
Aleksandra/Olcia 03.02.2016 18:08
wspaniałe ciacho
mirosława4 03.02.2016 13:19
piękny kolorowy
Czyki 03.02.2016 13:18
Wow pięknie wygląda:)
wwwiolka 03.02.2016 13:11
Bardzo fajny przepis.
Madzik239 03.02.2016 12:52
Z daleka czuć smaki dzieciństwa..pięknie wygląda. Z pewnością ucieszy niejedno dziecko .
monikaT83 03.02.2016 12:09
Jak dla mnie genialne wykonanie!!!
Noruas 03.02.2016 11:13
Wygląda obłędnie! Tylko jak to zrobiłaś, bo na przed ostatnim zdjęciu koloru są za sobą, a na ostatni obok siebie?
agnieszka214 03.02.2016 10:51
bardzo kolorowe ciasto
JulkaTomeczek 03.02.2016 10:34
Cudne ciasto
msmariusz 03.02.2016 10:15
tęczowo i smacznie
Wacław 03.02.2016 09:43
bardzo pomysłowe,brawo !!!
Wafelek2601 03.02.2016 09:37
Świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak