Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TĘCZOWE MUFFINY MOCNO CZEKOLADOWE

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 mililitrów
cukier puder 200 mililitrów
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
sól 1 szczypta
czekolada gorzka 90 gram
margaryna 110 gram
jajko 3 sztuki
kwaśna śmietana 125 mililitrów
woda 70 mililitrów
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
lukier plastyczny według uznania
barwniki spożywcze według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: TĘCZOWE MUFFINY MOCNO CZEKOLADOWE

Masło zmiksować na puszystą masę, dodać cukier, ponownie zmiksować. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i sodą oczyszczoną.
W osobnej miseczce roztopić w kapieli wodnej czekoladę (zostawić by lekko ostygła), następnie wmiksować ją powoli do masy maślanej.
Teraz dodajemy jajka (po każdym miksując conajmniej 30 sekund), ekstrakt waniliowy, śmietanę i następnie połowę mąki. Pod koniec do dodajemy 1/4 szklanki wody i resztę mąki. Miksujemy jeszcze chwilkę. Gotową masę przekładamy do papilotek (max. 2/3 wysokości).

Babeczki pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (może troszkę dłużej, wszystko zależy od wielkości foremek).

Uwaga!
Babeczki nie wyrastają mocno, wychodzą takie płaskie, idealne do ozdabiania kremami lub lukrem plastycznym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 04.09.2013 23:05
świetnie wyglądają
miroslawa 27.10.2012 05:08
fantastyczne dekoracje
Poison1988 26.10.2012 15:19
ale śliczne , wręcz bajkowe :)
Sylwia56
Sylwia56 26.10.2012 14:27
ale piękne
Ola1984 26.10.2012 14:15
Bardzo ładne zdobienie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak