Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tęczowe ciasto na zimno

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
żółtko jajek 2 szt
margaryna 250 g
cukier 1 szkl
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
mleko 2 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
budyń śmietankowy 1 szt
zielony barwnik 1 szczypta
wiśnie bez pestek 400 ml
galaretka czerwona 1 szt.
galaretka zielona 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowe ciasto na zimno

Żelatynę rozpuścić w szkl. zimnej wody, zmieszać ze szkl. gotowanego mleka, przestudzić. Na reszcie mleka z dodatkiem cukru waniliowego ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. na koniec wlać zimna żelatynę. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Ciemną masę wylać na tortownicę z kominem, wstawić na 5 min do lodówki i wylać jasna masę. Zieloną galaretkę rozpuścić w szkl. wrzątku, przestudzić. Białka ubić, ubijając stopniowo wlewać galaretkę, dodać szczyptę barwnika. Na koniec wrzucić osączone wiśnie, wymieszać i wylać na jasną masę ciasta. Czerwoną galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wrzątku wylać na wierzch ciasta. Można także po prostu posypać ciasto posiekaną galaretką, tak jak ja to zrobiłam. Dobrze schłodzić, aż wszystkie masy całkowicie stężeją.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 07.01.2014 19:20
Lubię takie ciasta, smakowałoby mi.
Renataj 07.01.2014 17:29
Apetyczne ciasto.
Monika-twin 07.01.2014 17:06
Fajne kolorowe ciasto.
Marta1986 07.01.2014 17:02
smaczne ciasto
Mira85 07.01.2014 16:32
fajnie wygląda
iwi 07.01.2014 16:27
Obłędne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak