Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TAWA-TAWAS

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
sól do smaku 1 szczypta
jajko 1 szt
masło 1 łyzeczka
woda 4 łyzki
olej do smażenia 300 ml
cukier puder 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: TAWA-TAWAS


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy jajko, miękkie masło oraz wodę.

Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ).

Przykrywamy ściereczką na ok.10 minut.

Po tym czasie wałkujemy na ok. 0,5 cm, wycinamy romby i pozostawiamy na ok. 5 minut.

W garnku rozgrzewamy olej, delikatnie wrzucamy Tawa-tawas i smażymy na złoto.

Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem!

Ci którzy kalorii się nie boją śmiało mogą polać je miodem!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 12.02.2015 07:55
Bardzo ciekawa propozycja
Habibi 10.02.2015 11:48
Znam je dobrze, przepis na pączki andyjskie (rodem z Ameryki Południowej) dostałam od kogoś, kto stamtąd pochodzi :)
Kuchenka 10.02.2015 11:26
skąd ta nazwa?
tytka 10.02.2015 10:22
ciekawy przepis
Wiktoria29 10.02.2015 09:20
fajny i szybki pomysł na coś słodkiego do herbatki
VioletoweKucharzenie 10.02.2015 09:19
wyglądają apetycznie:-)
Lucan 10.02.2015 08:57
ciekawe jak smakuje
dollce 10.02.2015 08:53
Super przepis
R'n'G Kitchen 10.02.2015 08:21
Cudowne! Mniam! :)
Magula 10.02.2015 08:11
fajny przepis, nie spotkałam się wczesniej z taką nazwą
zabcia117 10.02.2015 07:38
Świetny przepis. Pychotka :)
erym 10.02.2015 00:17
nazwa mnie zaciekawila, fajny przepis!
aisoglam 09.02.2015 23:21
Pysznie się prezentuje ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak