Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki żurawinowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 150 g
margaryna 70 g
śmietana 12% 2-3 łyżki
cukier puder 2 łyżki

ciasto śmietankowe

jajko
śmietana 30% 200 ml
cukier kryształ 70 g
mąka pszenna 60 g
koniak 3 łyżki

nadzienie

żurawina suszona 200 g
orzechy włoskie 100 g
koniak 1/3 szklanki

beza

białko 2 szt
cukier kryształ 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
ocet winny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki żurawinowe

Kroki postępowania

1
Żurawinę namoczyć w whiskey. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim trzy foremki o średnicy 12 cm lub formę na tartę o średnicy 26 cm. Na ciasto wyłożyć osączoną żurawinę i orzechy włoskie.
Krok 1 - Tartaletki żurawinowe foto
2
Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę, mąkę i 3 łyżki alkoholu, w którym moczyła się żurawina. Tak przygotowana masę wylać na bakalie.
Krok 2 - Tartaletki żurawinowe foto
3
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut (na złoty kolor). Białka ubić na sztywno z cukrem, na końcu wymieszać z mąką i octem. Pianę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze 20 minut w temperaturze 150 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku.
Krok 3 - Tartaletki żurawinowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 04.09.2015 10:53
Wygladąją bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak