Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z jabłkowym kisielem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 250 gram
margaryna 0,5 kostki
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

KISIEL JABŁKOWO - ŻURAWINOWY

sok jabłkowy 3 szklanki -domowy
żurawina suszona 0,5 szklanki
cynamon Prymat do smaku
cukier do smaku
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Porada

Zamiast żurawiny można użyć rodzynek.

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z jabłkowym kisielem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm.
Krok 1 - Tartaletki z jabłkowym kisielem foto
2
Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi kołami wykładamy środki natłuszczonych foremek.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 20 minut w 180°C.
Upieczone kruche spody wyjmujemy i studzimy.Resztki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wycinamy z nich małe jabłuszka. Ciasteczka- jabłuszka pieczemy. Będą one stanowić dekoracje tartaletek. Jeśli ktoś nie czuje się na siłach można upiec samo ciasto, przestygnięte pokruszyć i otrzymaną „kruszonką” udekorować deser.
Krok 2 - Tartaletki z jabłkowym kisielem foto
3
KISIEL: Dwie szklanki soku przelewamy do garnka. Dodajemy do niego żurawinę i zagotowujemy.
Krok 3 - Tartaletki z jabłkowym kisielem foto
4
W pozostałej części soku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Gotujący sok zalewamy mieszaniną. Gotujemy kisiel. Gotowy doprawiamy do smaku. Powinien wyjść dość gęsty, by nie wypływał z babeczek.
Ciepłym kisielem wypełniamy środki upieczonych tartaletek.
Krok 4 - Tartaletki z jabłkowym kisielem foto
5
Wierzch dekorujemy upieczonymi jabłuszkami lub pokruszonym ciastem. Deser pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia.
Krok 5 - Tartaletki z jabłkowym kisielem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 04.01.2016 13:45
uroczo wyglądają :)
gusia1000 31.12.2015 02:21
Dobry deser.
halina17 30.12.2015 21:26
dobry deser
Madzai 30.12.2015 20:26
fajny pomysł
bietka 30.12.2015 19:53
po prostu pycha :)
Ada-Gaba 30.12.2015 19:39
super deserek
Malinka 30.12.2015 18:40
Przepysznie się prezentują!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak