Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przygotowałam tartaletki z ciasta francuskiego z mrożonym mintajem. Dodałam też warzywa i mrożone podgrzybki.

Składniki:

Ryba

filety z mintaja 75 dag
sól 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
olej rzepakowy 1 duża łyż.

Warzywa

cukinia 1 szt.
marchewki 2 szt.
papryka czerwona 1 szt.
cebula duża 1 szt.
olej rzepakowy 4 duże łyż.
sól 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
Czosnek suszony Prymat 4 szczypty

Grzyby

podgrzybki 30 dag

Ciasto

ciasto francuskie 3 opakowania
jajko 1 szt.
mleko 3,2% 6 łyżek

Dodatki

ser dojrzewający 19 dag

Porada

Tartaletki najlepsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ale na zimno też są dobre.

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

Przygotowanie składników

1
Marchewki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Krok 1 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
2

Cukinię opłukać i odciąć końcówki. Cukinię ze skórką pokroić w kostkę.

Krok 2 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
3
Paprykę opłukać, usunąć szypułkę i nasiona.. Paprykę pokroić w kostkę.
Krok 3 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
4
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 4 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
5
Przygotować mrożone podgrzybki.
Krok 5 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
6
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Krok 6 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto

Przygotowanie warzyw

1
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, marchewkę i smażyć 5 minut.
Krok 1 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
2
Do cebuli z marchewką dodać paprykę i chwilę smażyć.
Krok 2 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
3
Do warzyw dodać cukinię i chwilę smażyć razem.
Krok 3 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
4
Do warzyw dodać podgrzybki, chwilę smażyć i ostudzić. Warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Krok 4 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto

Przygotowanie ryby

1
Mintaja rozmrozić, pokroić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2
Rybę posmarować olejem i oprószyć solą i pieprzem.
Krok 2 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto

Przygotowanie tartaletek

1
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Dwa opakowania ciasta pokroić na sześć części każde. Trzecie opakowanie ciasta pokroić na centymetrowe paski.
2

Ciasto położyć na blachy, jajko roztrzepać z mlekiem. Brzegi w koło ciasta posmarować jajkiem i nakleić paski.

Krok 2 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
3
Na środku ciasta ułożyć po kawałku ryby. W koło ryby wyłożyć warzywa z grzybami. Brzegi ciasta posmarować jajkiem.
Krok 3 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
4
Blachy z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni C góra - dół. Piec 30 minut.
5
Tartaletki wyjąć na chwilę z piekarnika i posypać serem.
6
Blachy z ciastem włożyć z powrotem do piekarnika i piec chwilę aż ser się rozpuści. Od razu podawać.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:06
Dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak