Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przygotowałam tartaletki z ciasta francuskiego z mrożonym mintajem. Dodałam też warzywa i mrożone podgrzybki.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • filety z mintaja

    75 dag
  • sól

    3 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    3 szczypty
  • olej rzepakowy

    1 duża łyż.

Warzywa

  • cukinia

    1 szt.
  • marchewki

    2 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • duża cebula

    1 szt.
  • olej rzepakowy

    4 duże łyż.
  • sól

    4 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    4 szczypty
  • czosnek granulowany

    4 szczypty

Grzyby

  • podgrzybki

    30 dag

Ciasto

  • ciasto francuskie

    3 opakowania
  • jajko

    1 szt.
  • mleko 3,2%

    6 łyżek

Dodatki

  • ser dojrzewający

    19 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie składników

Krok 1 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
Marchewki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto

Cukinię opłukać i odciąć końcówki. Cukinię ze skórką pokroić w kostkę.

Krok 3 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
Paprykę opłukać, usunąć szypułkę i nasiona.. Paprykę pokroić w kostkę.
Krok 4 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 5 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
Przygotować mrożone podgrzybki.
Krok 6 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Przygotowanie warzyw

Krok 1 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, marchewkę i smażyć 5 minut.
Krok 2 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
Do cebuli z marchewką dodać paprykę i chwilę smażyć.
Krok 3 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
Do warzyw dodać cukinię i chwilę smażyć razem.
Krok 4 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
Do warzyw dodać podgrzybki, chwilę smażyć i ostudzić. Warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Przygotowanie ryby

Mintaja rozmrozić, pokroić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 2 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
Rybę posmarować olejem i oprószyć solą i pieprzem.

Przygotowanie tartaletek

Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Dwa opakowania ciasta pokroić na sześć części każde. Trzecie opakowanie ciasta pokroić na centymetrowe paski.
Krok 2 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto

Ciasto położyć na blachy, jajko roztrzepać z mlekiem. Brzegi w koło ciasta posmarować jajkiem i nakleić paski.

Krok 3 - Tartaletki Eli z rybą, grzybami i warzywami foto
Na środku ciasta ułożyć po kawałku ryby. W koło ryby wyłożyć warzywa z grzybami. Brzegi ciasta posmarować jajkiem.
Blachy z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni C góra - dół. Piec 30 minut.
Tartaletki wyjąć na chwilę z piekarnika i posypać serem.
Blachy z ciastem włożyć z powrotem do piekarnika i piec chwilę aż ser się rozpuści. Od razu podawać.

Smacznego!
eli_555
Tartaletki najlepsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ale na zimno też są dobre.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat