Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta ze szpinakiem, lazurem i tuńczykiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka krupczatka 200 g
masło 100 g
sól 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0,5 łyżeczki
woda zimna 3 łyżki

farsz

szpinak mrożony 500 g
ser pleśniowy niebieski 100 g lazur
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
jajko 3 szt
śmietana 3 łyżki
cebula 1 szt
sól
pieprz
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta ze szpinakiem, lazurem i tuńczykiem

Z podanych składników zagniotłam ciasto. Jednolitą masę wsadziłam do lodówki i w tym czasie przygotowałam farsz.
Cebulę zeszkliłam na maśle. Dodałam pokrojony w kostkę czosnek i rozmrożony szpinak. Chwilkę podsmażyłam i odstawiłam.
W misce rozbełtałam jajka ze śmietaną. Dodałam troszkę przypraw. Dodałam przestudzony szpinak, odsączonego tuńczyka w kawałkach i pokruszony ser lazur. Całość wymieszałam.
Ciastem wyłożyłam blaszkę do tarty, nakłułam widelcem spód. Wylałam masę szpinakową i wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni i dopiekłam tartę. Trwało to około 30 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mdzs 27.01.2015 11:12
muszę wypróbować :)
gosia561 26.01.2015 14:39
świetny szpinak
Monika-twin 26.01.2015 14:02
FAJNA TARTA.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak