Przepis i sposób przygotowania na: Stifado wg Piotra Ogińskiego
1. Wołowinę zalewamy winem oraz octem, dodajemy liście laurowe, oregano, cynamon, ziele angielskie, goździki, gałke muszkatołową oraz czosnek.
2. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
3. Po tym czasie na patelnie wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę wraz z rozmarynem oraz przyprawami z marynaty (cynamonem, zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami) aż się zeszkli.
4. Następnie dodajemy więcej oliwy, cebulę przesuwamy na jedną stronę patelni, a na drugiej stronie podsmażamy odcedzoną wołowinę, do momentu aż będzie ładnie brązowa.
5. Podsmażone mięso zalewamy marynatą, wodą oraz pomidorami, dodajemy więcej rozmarynu, całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem przez ok 1 godzinę (aż mięso będzie lekko miękkie).
6. Kiedy mięso jest lekko miękkie wyjmujemy je z gulaszu, a cały sos przecedzamy i ponownie wkładamy do niego wołowinę.
7. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulki i dusimy kolejne 30-45 minut (aż wołowina będzie się prawie rozpadać a sos będzie gęsty)
8. Gotowy gulasz dekorujemy świeżym oregano, lekko solimy i podajemy z frytkami smażonymi na oliwie.
Smacznego!
Jeżeli kochacie grecką kuchnię, koniecznie sprawdźcie przepis na