Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Marynata
-
wołowina
350 gramów -
wino półwytrawne czerwone
150 mililitrów -
ocet winny czerwony
40 mililitrów -
Liść laurowy suszony Prymat
6 sztuk -
Oregano suszone Prymat
3 łyżeczki -
Cynamon cały Prymat
1 sztuka -
Ziele angielskie całe Prymat
8 ziaren -
Goździki całe Prymat
6 sztuk -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
czosnek
3 ząbki
Stifado
-
cebula
1 sztuka -
rozmaryn świeży
2 gałązki -
passata pomidorowa
250 mililitrów -
woda
500 mililitrów -
wołowina
marynowana wg przepisu -
marynata
z przepisu -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
cukier
2 łyżeczki -
młoda cebula
9-10 sztuk
Dodatki
-
frytki
smażone na oliwie -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
oregano świeże
do przybrania
Przepis i sposób przygotowania Stifado wg Piotra Ogińskiego
1. Wołowinę zalewamy winem oraz octem, dodajemy liście laurowe, oregano, cynamon, ziele angielskie, goździki, gałke muszkatołową oraz czosnek.
2. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
3. Po tym czasie na patelnie wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę wraz z rozmarynem oraz przyprawami z marynaty (cynamonem, zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami) aż się zeszkli.
4. Następnie dodajemy więcej oliwy, cebulę przesuwamy na jedną stronę patelni, a na drugiej stronie podsmażamy odcedzoną wołowinę, do momentu aż będzie ładnie brązowa.
5. Podsmażone mięso zalewamy marynatą, wodą oraz pomidorami, dodajemy więcej rozmarynu, całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem przez ok 1 godzinę (aż mięso będzie lekko miękkie).
6. Kiedy mięso jest lekko miękkie wyjmujemy je z gulaszu, a cały sos przecedzamy i ponownie wkładamy do niego wołowinę.
7. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulki i dusimy kolejne 30-45 minut (aż wołowina będzie się prawie rozpadać a sos będzie gęsty)
8. Gotowy gulasz dekorujemy świeżym oregano, lekko solimy i podajemy z frytkami smażonymi na oliwie.
Smacznego!
Jeżeli kochacie grecką kuchnię, koniecznie sprawdźcie przepis na
Komentarze (0)