Stifado wg Piotra Ogińskiego

Stifado wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wolno duszona wołowina w sosie z czerwonego wina, z pomidorami i słodką cebulą. Greckie danie, które oryginalnie przygotowuje się z królika, ale dzisiaj serwujemy wersję z wołowiną. Do tego smażone na oliwie frytki. Wyborne!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • wołowina

    350 gramów
  • wino półwytrawne czerwone

    150 mililitrów
  • ocet winny czerwony

    40 mililitrów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    6 sztuk
  • Oregano suszone Prymat

    3 łyżeczki
  • Cynamon cały Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8 ziaren
  • Goździki całe Prymat

    6 sztuk
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki

Stifado

  • cebula

    1 sztuka
  • rozmaryn świeży

    2 gałązki
  • passata pomidorowa

    250 mililitrów
  • woda

    500 mililitrów
  • wołowina

    marynowana wg przepisu
  • marynata

    z przepisu
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • młoda cebula

    9-10 sztuk

Dodatki

  • frytki

    smażone na oliwie
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • oregano świeże

    do przybrania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Stifado wg Piotra Ogińskiego

1. Wołowinę zalewamy winem oraz octem, dodajemy liście laurowe, oregano, cynamon, ziele angielskie, goździki, gałke muszkatołową oraz czosnek.

2. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.

3. Po tym czasie na patelnie wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę wraz z rozmarynem oraz przyprawami z marynaty (cynamonem, zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami) aż się zeszkli.

4. Następnie dodajemy więcej oliwy, cebulę przesuwamy na jedną stronę patelni, a na drugiej stronie podsmażamy odcedzoną wołowinę, do momentu aż będzie ładnie brązowa.

5. Podsmażone mięso zalewamy marynatą, wodą oraz pomidorami, dodajemy więcej rozmarynu, całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem przez ok 1 godzinę (aż mięso będzie lekko miękkie).

6. Kiedy mięso jest lekko miękkie wyjmujemy je z gulaszu, a cały sos przecedzamy i ponownie wkładamy do niego wołowinę.

7. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulki i dusimy kolejne 30-45 minut (aż wołowina będzie się prawie rozpadać a sos będzie gęsty)

8. Gotowy gulasz dekorujemy świeżym oregano, lekko solimy i podajemy z frytkami smażonymi na oliwie.

Smacznego!

 

Jeżeli kochacie grecką kuchnię, koniecznie sprawdźcie przepis na

KOKINISTO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat