Stifado wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wolno duszona wołowina w sosie z czerwonego wina, z pomidorami i słodką cebulą. Greckie danie, które oryginalnie przygotowuje się z królika, ale dzisiaj serwujemy wersję z wołowiną. Do tego smażone na oliwie frytki. Wyborne!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • wołowina

    350 gramów
  • wino półwytrawne czerwone

    150 mililitrów
  • ocet winny czerwony

    40 mililitrów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    6 sztuk
  • Oregano suszone Prymat

    3 łyżeczki
  • Cynamon cały Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8 ziaren
  • Goździki całe Prymat

    6 sztuk
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki

Stifado

  • cebula

    1 sztuka
  • rozmaryn świeży

    2 gałązki
  • passata pomidorowa

    250 mililitrów
  • woda

    500 mililitrów
  • wołowina

    marynowana wg przepisu
  • marynata

    z przepisu
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • młoda cebula

    9-10 sztuk

Dodatki

  • frytki

    smażone na oliwie
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • oregano świeże

    do przybrania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wołowinę zalewamy winem oraz octem, dodajemy liście laurowe, oregano, cynamon, ziele angielskie, goździki, gałke muszkatołową oraz czosnek.

2. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.

3. Po tym czasie na patelnie wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę wraz z rozmarynem oraz przyprawami z marynaty (cynamonem, zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami) aż się zeszkli.

4. Następnie dodajemy więcej oliwy, cebulę przesuwamy na jedną stronę patelni, a na drugiej stronie podsmażamy odcedzoną wołowinę, do momentu aż będzie ładnie brązowa.

5. Podsmażone mięso zalewamy marynatą, wodą oraz pomidorami, dodajemy więcej rozmarynu, całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem przez ok 1 godzinę (aż mięso będzie lekko miękkie).

6. Kiedy mięso jest lekko miękkie wyjmujemy je z gulaszu, a cały sos przecedzamy i ponownie wkładamy do niego wołowinę.

7. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulki i dusimy kolejne 30-45 minut (aż wołowina będzie się prawie rozpadać a sos będzie gęsty)

8. Gotowy gulasz dekorujemy świeżym oregano, lekko solimy i podajemy z frytkami smażonymi na oliwie.

Smacznego!

 

Jeżeli kochacie grecką kuchnię, koniecznie sprawdźcie przepis na

KOKINISTO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat