Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stifado wg Piotra Ogińskiego

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wolno duszona wołowina w sosie z czerwonego wina, z pomidorami i słodką cebulą. Greckie danie, które oryginalnie przygotowuje się z królika, ale dzisiaj serwujemy wersję z wołowiną. Do tego smażone na oliwie frytki. Wyborne!

Składniki:

Marynata

wołowina 350 gramów
wino półwytrawne czerwone 150 mililitrów
ocet winny czerwony 40 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
Oregano suszone Prymat 3 łyżeczki
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziaren
Goździki całe Prymat 6 sztuk
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki

Stifado

cebula 1 sztuka
rozmaryn świeży 2 gałązki
passata pomidorowa 250 mililitrów
woda 500 mililitrów
wołowina marynowana wg przepisu
marynata z przepisu
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
cukier 2 łyżeczki
młoda cebula 9-10 sztuk

Dodatki

frytki smażone na oliwie
sól morska Prymat w młynku do smaku
oregano świeże do przybrania

Przepis i sposób przygotowania na: Stifado wg Piotra Ogińskiego

1. Wołowinę zalewamy winem oraz octem, dodajemy liście laurowe, oregano, cynamon, ziele angielskie, goździki, gałke muszkatołową oraz czosnek.

2. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.

3. Po tym czasie na patelnie wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę wraz z rozmarynem oraz przyprawami z marynaty (cynamonem, zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami) aż się zeszkli.

4. Następnie dodajemy więcej oliwy, cebulę przesuwamy na jedną stronę patelni, a na drugiej stronie podsmażamy odcedzoną wołowinę, do momentu aż będzie ładnie brązowa.

5. Podsmażone mięso zalewamy marynatą, wodą oraz pomidorami, dodajemy więcej rozmarynu, całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem przez ok 1 godzinę (aż mięso będzie lekko miękkie).

6. Kiedy mięso jest lekko miękkie wyjmujemy je z gulaszu, a cały sos przecedzamy i ponownie wkładamy do niego wołowinę.

7. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulki i dusimy kolejne 30-45 minut (aż wołowina będzie się prawie rozpadać a sos będzie gęsty)

8. Gotowy gulasz dekorujemy świeżym oregano, lekko solimy i podajemy z frytkami smażonymi na oliwie.

Smacznego!

 

Jeżeli kochacie grecką kuchnię, koniecznie sprawdźcie przepis na

KOKINISTO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak