Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto:
-
mąka
225 gramów -
masło zimne
120 gramów -
żółtko jajek
1 sztuka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/4 łyżeczki -
woda zimna
30 mililitrów
Składniki na farsz:
-
szpinak mrożony
450 gramów -
boczek wędzony
100 gramów -
ser feta
100 gramów -
cebula
1 sztuka -
czosnek
3 ząbki -
ser żółty starty
1/2 szklanki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/4 łyżeczki -
jajko
2 sztuki -
śmietana 18%
3 łyżki -
olej do smażenia
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Tarta ze szpinakiem i fetą
Przygotowanie ciasta:
Składniki ciasta kruchego zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. Ciastem wyłożyć formę na tartę. Spód kilkukrotnie nakłuć widelcem. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć wierzch np. ziarnami fasoli. Piec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec tartę ok. 10 minut.
Przygotowanie farszu:
Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć do zrumienienia. Dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz całkowicie wystudzić.
W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać starty ser żółty oraz szpinak. Wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Posypać serem feta. Tartę piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Komentarze (30)
Załaduj więcej komentarzy (20)