Tarta ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka

    225 gramów
  • masło zimne

    120 gramów
  • żółtka

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/4 łyżeczki
  • woda zimna

    30 mililitrów

Składniki na farsz:

  • szpinak mrożony

    450 gramów
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • ser feta

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • ser żółty starty

    1/2 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • jajka

    2 sztuki
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • olej do smażenia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

Składniki ciasta kruchego zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. Ciastem wyłożyć formę na tartę. Spód kilkukrotnie nakłuć widelcem. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć wierzch np. ziarnami fasoli. Piec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec tartę ok. 10 minut.


Przygotowanie farszu:

Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć do zrumienienia. Dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz całkowicie wystudzić.

W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać starty ser żółty oraz szpinak. Wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Posypać serem feta. Tartę piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 22.04.2015 22:56
Super przepis :)
Jadwiga/Jaga85 18.04.2015 19:08
Wygląda rewelacyjnie
Kolorowa 18.04.2015 18:12
Bardzo fajna ;)
joanna43 17.04.2015 20:58
pięknie sie prezentuje
mysza75 17.04.2015 20:39
jaka smaczna tarta
norweska20 17.04.2015 18:15
bardzo lubię ten wariant tarty :)
Malinka 17.04.2015 16:47
Taką tartę chętnie bym zjadła...sama, całą :)
w mojej kuchni 17.04.2015 16:39
takie pyszności można zjeść ze smakiem
Wiesława1 17.04.2015 14:56
Świetnie się prezentuje
Mniam 17.04.2015 11:51
Bardzo lubię szpinak, a tarta wygląda przepysznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat