Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem i białą kiełbasą na puree ziemniaczanym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 1 szkl
jajko 1
proszek do piecz 1 łyżeczka
szpinak 400 g
czosnek 2 ząbki
cebula 1
sól
pieprz
olej do smażenia
bazylia szczypta
papryczka chili pól
ser biały pół kostki
ser feta 50 g
oregano
biała kiełbasa 3 cienka
purée ziemniaczane 500 z dynią

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i białą kiełbasą na puree ziemniaczanym

Składniki na ciasto zagnieść i wykleić uprzednio nasmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przysmażyć, dodać szpinak i posiekaną papryczkę dusić aż do odparowania nadmiaru płynu. przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Kiedy lekko przestygnie dodać rozkruszony ser. Wymieszać
Spód tarty podpiec w temp 200 st ok 35 min. Wyjąć rozłożyć szpinak i ułożyć kiełbaskę na wierzchu. Posypać pokruszonym serem feta i oregano.
Zapiekać 30 min z termoobiegiem od góry. Podać z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 13.01.2014 22:23
bardzo pyszne i ciekawe
Olga_SK 13.01.2014 21:24
Apetyczna tarta :D
migotka28 13.01.2014 21:09
tarta na wypasie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak