Tarta ze szpinakiem i białą kiełbasą na puree ziemniaczanym

Tarta ze szpinakiem i białą kiełbasą na puree ziemniaczanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    1 szkl
  • jajko

    1
  • proszek do piecz

    1 łyżeczka
  • szpinak

    400 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

  • bazylia

    szczypta
  • papryczka chili

    pól
  • ser biały

    pół kostki
  • ser feta

    50 g
  • oregano

  • biała kiełbasa

    3 cienka
  • purée ziemniaczane

    500 z dynią
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagnieść i wykleić uprzednio nasmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przysmażyć, dodać szpinak i posiekaną papryczkę dusić aż do odparowania nadmiaru płynu. przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Kiedy lekko przestygnie dodać rozkruszony ser. Wymieszać
Spód tarty podpiec w temp 200 st ok 35 min. Wyjąć rozłożyć szpinak i ułożyć kiełbaskę na wierzchu. Posypać pokruszonym serem feta i oregano.
Zapiekać 30 min z termoobiegiem od góry. Podać z sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Karolcia12 13.01.2014 22:23
bardzo pyszne i ciekawe
Olga_SK 13.01.2014 21:24
Apetyczna tarta :D
migotka28 13.01.2014 21:09
tarta na wypasie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat