Tarta ze szparagami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • jajko

    1 szt
  • masło

    100 g
  • woda

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • szparagi

    1/2 pęczka
  • pomidorki koktajlowe

    6 szt
  • czosnek w płatkach suszony

    1 łyzka
  • camembert

    120 creme
  • ser gouda

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Solimy, wbijamy jajko, dodajemy wodę i masło. Wyrabiamy ciasto aż osiągniemy jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy wysmarowanej wcześniej masłem lub margaryną.
Szparagi myjemy, ucinamy końce i kroimy na pół. Gotujemy około 10 minut w posolonej wodzie. Odcedzamy.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 C.
Creme de Camembert przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z jajkiem. dodajemy płatki suszonego czosnku i ucieramy do masy odrobinę sera. Dokładnie mieszamy.
Kiedy ciasto lekko się przyrumieni wyjmujemy je z piekarnika i nakładamy naszą masę i na to resztę utartego sera. Układamy szparagi i pomidorki i zapiekamy kolejne 10-15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 03.10.2011 15:24
Zewa - to nie wstyd, ja też wielu rzeczy jeszcze nie jadłam, ale właśnie fajne jest ciągłe odkrywanie nowych smaków, a szparagi są smaczne i zdrowe. Polecam !
ZEWA 03.10.2011 10:54
wstyd sie przyznać, ale nigdy nie jadłam szparagów, jakoś nie mogę się przełamać. Ta tarta wygląda bardzo apetycznie.
Anita21 25.05.2011 21:10
miałam okazję skosztować, rewelacyjna
Katarzyna/kate1980 24.05.2011 21:28
cudna koniecznie muszę wypróbować przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat