Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze śliwkami i marcepanem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 2 szkl
masło 3/4 kostki
cukier 0,5 szkl
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Nadzienie

śliwki 1 kg
marcepan 150 g
kardamon do smaku

Kruszonka

mąka pszenna 4 szkl
cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze śliwkami i marcepanem

Z mąki, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i masła zagniatamy ciasto i odkładamy je na pół godziny do lodówki. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy pestki.

Miejsce po nich uzupełniamy zagniecionymi kulkami marcepanu.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Na nim układamy ciasno nadziane śliwki i posypujemy kruszonką z kardamonem. Pieczemy ok godzinę w 180 stopniach.

Po wystudzeniu możemy jeszcze posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.10.2015 09:01
bardzo smaczny deser
mysza75 22.10.2015 10:57
jakie fajne ciacho do kawy nic tylko zajadać
Futka 22.10.2015 10:50
Świetna i bardzo smakowita tarta :)
bertpvd 22.10.2015 09:19
fajna tarta ! Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak