Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z wiśniami i białkiem
Mąkę, masło posiekać nożem. Dodać żółtka, sól i cukier, zagnieść ciasto. Wstawić pod przykryciem do lodówki, na 30 minut.
2
Wiśnie rozmrozić, dokładnie odlać sok.
3
Z białek ubić pianę dodając cukier puder, ubijać do momentu aż piana będzie sztywna.
4
Schłodzone ciasto rozwałkować na 4 placki o średnicy foremek do tarty.( ja piekę w małych foremkach.)Foremki wysmarować tłuszczem, rozłożyć placek, docisnąć brzegi. Na placku rozsmarować pianę z białek, posypać migdałami, ułożyć wiśnie, przykryć drugim plackiem.
5
Wierzchni placek posmarować śmietaną, wyciąć na środku otwór, którym będzie uchodziła para. Piec w temperaturze 200 stopni 40 minut.