Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z tuńczykiem i ricottą :)

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód tarty

mąka krupczatka 1 szklanka
mąka 0.5 szklanki
masło 125 gram
smietana 18% 3 łyzki
sól 1 szczypta

Nadzienie

ser ricotta 200 gram
jajko 2 sztuki
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
suszone pomidory 6 sztuk
Czarnuszka nasiona Prymat 1\3 łyzeczki
oliwki zielone 10-15 sztuk
Papryka słodka mielona Prymat 1\3 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z tuńczykiem i ricottą :)

Kroki postępowania

1
Do miski przekładamy składniki na kruchy spód: masło, sól, mąki, masło , jajko.
Krok 1 - Tarta z tuńczykiem i ricottą :) foto
2
Z podanych składników zagniatamy ciasto- w trakcie zagniatania dodajemy śmietanę. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 2 - Tarta z tuńczykiem i ricottą :) foto
3
Do miski przekładamy: jajka, serek oraz paprykę słodką wędzona. Składniki mieszamy widelcem.
Krok 3 - Tarta z tuńczykiem i ricottą :) foto
4
Ciastem schłodzonym wylepiamy blachę do tarty- dziurkujemy widelcem.
Krok 4 - Tarta z tuńczykiem i ricottą :) foto
5
Na cieście umieszczamy masę serową.
Krok 5 - Tarta z tuńczykiem i ricottą :) foto
6
Na masie serowej układamy : tuńczyka podrobionego widelcem, oliwki oraz suszone pomidory, pokrojone na ,mniejsze kawałki.
Krok 6 - Tarta z tuńczykiem i ricottą :) foto
7
Dodatkowo gorę obsypujemy czarnuszką. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu dekorujemy listeczkami świeżej Bazyli. Smacznego :)
Krok 7 - Tarta z tuńczykiem i ricottą :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 19.04.2015 09:40
Pyszniutka tarta :)
Malinka 10.04.2015 22:23
Z pewnością smakowała :)
joanna43 10.04.2015 19:01
tarta idealna,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak