Tarta z tuńczykiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 i ¼ szklanki
  • masło

    150 g
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka

Farsz

  • tuńczyk w sosie własnym

    2 puszki
  • cebula

    1 sztuka
  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • ogórki kiszone

    3-4 sztuki
  • śmietana

    1 szklanka
  • ser żółty

    100-150 g
  • białko

    1 sztuka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto. Podane składniki zagnieść i schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Następnie wylepić formę do tarty i podpiec 15 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotować farsz. Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę, ogórki kiszone pokrojone w plastry oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Wyjąć podpieczoną tartę i wyłożyć farsz. Następnie śmietanę połączyć z startym na tarce serem żółtym i białkiem.
Doprawiać do smaku ziołami (można dodać czosnek oraz ser pleśniowy)
Piec 20 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 28.08.2015 08:04
bardzo ciekawy przepis na tartę na wytrawno :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat