Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z truskawkami i budyniem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
żółtko jajek 2 szt.
cukier puder 2 łyż.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
budyń waniliowy 2 szt.
mleko 2,5 szkl.
cukier 3 łyż.
truskawki 1,5 szkl.
jagody 1/2 szkl.
galaretka truskawkowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z truskawkami i budyniem

Kroki postępowania

1
Spód: Mąkę siekam z cukrem i masłem, dodaję żółtka i całość szybko zagniatam. Wkładam ciasto do lodówki na 30-60 minut. Po czym wałkuję ciasto i na wałku przenoszę do lekko wysmarowanej masłem formy na tartę. Ciasto nakłuwam widelcem, kładę na nim pergamin i wysypuję ceramiczne kuleczki (lub fasolę).
Krok 1 - Tarta z truskawkami i budyniem foto
2
Wstawiam ciasto z obciążeniem do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę przez 15 minut z obciążeniem, a potem 5 minut bez obciążenia. Krem: W jednej szklance mleka rozpuszczam proszki budyniowe z cukrem, pozostałe mleko doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową, gotuję chwilę na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia. Odstawiam do ostudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 1,5 szklanki gorącej wody, odstawiam do ostudzenia. Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki i kroję w plasterki. Letni budyń wykładam na ciasto, wyrównuję.
Krok 2 - Tarta z truskawkami i budyniem foto
3
Wierzch tarty ozdabiam plasterkami truskawek i jagodami. Całość zalewam lekko tężejącą galaretką i wstawiam do lodówki.
Krok 3 - Tarta z truskawkami i budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 11.10.2012 11:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak