Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z szynką i szparagami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1,5 szk
masło 0,5 kostki
śmietana 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
sól 0,5 łyżeczki

Farsz:

szparagi białe 7 szt
szynka 15 dag
ser żółty 20 dag
śmietana 1 szk
jajko 1 szt
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z szynką i szparagami

Mąkę zagnieść z masłem, śmietaną, żółtkiem i solą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce do tarty. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni, ostudzić.
Szparagi zagotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić. Ser zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w plastry, jajko wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku.
Ciasto posypać połową sera, następnie ułożyć warstwę szynki, na szynce ułożyć szparagi. Całość zalać śmietaną z jajkiem i posypać resztą sera. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 09.04.2014 19:52
bardzo apetyczna
caralajna 09.04.2014 19:32
wygląda smakowicie
Krystyna32 09.04.2014 18:54
miało być SZPARAGAMI a nie szpinakiem
Noruas 09.04.2014 18:36
pyszności! taka tarta musi byc super!
kloruś 09.04.2014 18:05
kocham tarty... z szparagami jeszcze nie próbowałam ale zaraz rozpocznie się na nie sezon więc kto wie :)
Renata9 09.04.2014 17:38
smaczna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak