Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z sosem pomidorowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
sól
żółtko jajek 2 sztuki
masło 125 gram
czosnek 3 ząbki
cebula biała 1 sztuka
pomidory z puszki 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 1 sztuka
bazylia
oregano
chili
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z sosem pomidorowym

CIASTO:
mąkę zagnieść z masłem, łyżeczką soli i dwoma żółtkami. Uformować kulkę i włożyć do lodówki na około 30 min. Potem wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty. Znów wstawić na 15 minut do lodówki.

SOS:
cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle lub oliwie, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory i chwilę dusić na średnik ogniu. Po około 10 minutach dodać 2-3 łyżeczki koncentratu i przyprawy. Dusić aż zgęstnieje.

PIECZENIE:
piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Początkowo piec same ciasto ok 10 minut, potem wylać sos i piec jeszcze około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 16.01.2014 21:24
Moje smaki ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak