Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z rabarbarem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 250 g + naddatek
masło 100 g
margaryna 50 g
cukier puder 2 łyżki
jajko 1 sztuka

Masa budyniowa

budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 0,5 l

Dodatkowo

rabarbar 500 g
cukier trzcinowy 2-3 łyżki
miód płynny kolendrowy
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Z podanych składników ugotować budyń.
Krok 1 - Tarta z rabarbarem foto
2
Z mąki, cukru, jajka, masła i margaryny zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min. do 1 godz. do lodówki.
Krok 2 - Tarta z rabarbarem foto
3
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w talarki. Wrzucić do rondla zasypać cukrem i smażyć ok. 5 minut, aż lekko puści soki.
Krok 3 - Tarta z rabarbarem foto
4
Ciasto podzielić na dwie równe części. Formę do tarty wysmarować masłem. Pierwszą część ciasta, podsypując mąką rozwałkować na cienki placek i za pomocą wałka przenieść do formy. Ciasto nakłuć widelcem.
Krok 4 - Tarta z rabarbarem foto
5
Następnie nałożyć budyń oraz rabarbar odsączony z nadmiaru soków.
Krok 5 - Tarta z rabarbarem foto
6
Pozostałą cześć ciasta cienko rozwałkować i nałożyć na wierzch rabarbaru. Ciasto delikatnie skleić po bokach. Za pomocą kieliszka wyciąć otwory. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min. Polać miodem kolendrowym.
Krok 6 - Tarta z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 12.05.2015 13:31
pyszny deser :-)
Krzysztof15 12.05.2015 09:20
bardzo smaczna
Renata9 11.05.2015 22:15
Smaczna tarta
Zdzisław 11.05.2015 21:38
takie słodkości lubię
Mama niejadka 11.05.2015 21:22
Super ciasto
Sroczka 11.05.2015 21:07
Pyszna tarta, zjadłabym kawałek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak