Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z pomidorami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 225 gram
sól pół łyżeczki
masło zimne 100 gram
woda zimna 6 łyżek

Na farsz

pomidory koktajlowe (czerwone) opakowanie
jajko 3 sztuki
śmietana 18 proc 2 czubate łyżki
ser żółty starty kawałek
ser solankowy
orzechy nerkowca do posypania wierzchu
bazylia świeża
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pomidorami

Tarta z pysznymi, aromatycznymi pomidorkami koktajlowymi to wspaniały pomysł na lunch, obiad czy kolację. Smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno.

Przygotowanie:

Mąkę przesiałam, dodałam pół łyżeczki soli, zimne masło, posiekałam razem , dodałam 6 łyżek zimnej wody i szybko zagniotłam ciasto. Rozwałkowałam je i wyłożyłam nim formę do tarty.

Nakłułam widelcem ciasto i odstawiłam do lodówki. Do miski wbiłam 3 jajka, dodałam 2 czubate łyżki śmietany i starty żółty ser. Wszystko razem wymieszałam.

Doprawiłam solą ziołową i czarnym pieprzem. Z lodówki wyjęłam ciasto, wyłożyłam na nie pomidory koktajlowe pokrojone w plasterki oraz kilka kawałków sera solankowego z zalewy.

Na to wylałam masę jajeczną i dołożyłam jeszcze plasterki pomidorów, posypałam po wierzchu pokruszonymi orzechami nerkowca.

Piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i zapiekałam jeszcze przez 20 minut.

Po wyjęciu dodałam listki bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 21.08.2016 16:53
wyglada cudownie:-)
Kolorowa 12.08.2016 17:26
Wygląda na pyszną ')
AniaHania 10.08.2016 14:11
polecam zrobić ;-)
AniaHania 10.08.2016 14:06
Użyłam mąki pełnoziarnistej pszennej
Krystyna32 10.08.2016 12:26
pyszności :)
adelajda 10.08.2016 12:11
Zapowiada się smaczna tarta :)
Mniam 10.08.2016 10:44
Tarta musi być pyszna. A mąkę jaką użyłaś do ciasta, bo tarta jest ciemna?
Wacław 10.08.2016 10:02
pyszne jedzonko ;-)
KORAL 10.08.2016 08:57
wygląda bardzo apetycznie :)
mirosława4 10.08.2016 08:54
apetyczna !
Krzysztof15 10.08.2016 07:54
bardzo smaczna
w mojej kuchni 09.08.2016 23:11
pysznie jedzonko podano
gosia1988 09.08.2016 22:54
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak