Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
masło 20 dag
śmietana 1 łyżka
jajko 1
sól szczypta
jajko 1
wątróbka 15 dag
tłuszcz 10 dag
cebula 1
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
pieczarki 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z pieczarkami

Ciasto:Z podanych 5-ciu pierwszych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Nadzienie:oczyszczone i umyte pieczarki posiekać,wątróbkę umyć i pokrajać w małą kostkę,obraną cebulę pokrajać.W rondelku rozpuścić tłuszcz,włożyć cebulę,pieczarki i wątróbkę,szybko podrumienić,dodać trochę wody i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowana tłuszczem formę o karbowanych brzegach,nałożyć nadzienie i przykryć cienko rozwałkowanym krążkiem ciasta,zlepić brzegi i posmarować roztrzepanym jajkiem.piec w średnio gorącym piekarniku około 45 minut.Podawać na ciepło z sałatką z pomidorów lub z ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 07.12.2012 20:56
jak z pieczarkami to moze byc ciekawe
Renataj 01.12.2012 17:20
Warto wypróbować.
Lemon 30.11.2012 20:22
świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak