Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z nektarynkami w galaretce

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 180 g
masło zimne 100 g
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder 3 łyżki

Wierzch

nektarynka 2 sztuki
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie

Porada

Galaretka przed wylaniem na ciasto koniecznie musi tężeć, a ciasto musi być dokładnie wystudzone, w innym przypadku "przeniknie" przez tartę, przez co ciasto zwilgotnieje, a galaretki nie będzie widać na wierzchu.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z nektarynkami w galaretce

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy nożem aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.

2. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek również nacieramy mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tarty o średnicy 24 cm. Dociskamy, wyrównujemy brzegi i nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie urosło. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

3. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do stężenia. Zapieczone ciasto studzimy. Gdy całkiem wystygnie układamy na nim pokrojone w półplasterki nektarynki. Ostrożnie za pomocą łyżki wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki aż galaretka całkiem stężeje (na około godzinę).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 26.12.2014 16:31
zjadłabym :)
marenka 26.12.2014 15:59
Mniam mniam pychota ;)
Motorek 26.12.2014 13:56
Bardzo apetycznie wygląda
Ola1young 26.12.2014 13:49
pyszny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak