Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z nadzieniem dyniowym i gruszkami
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier wymieszany z kakao i jajko. Zagnieść ciasto i na godzinę włożyć do lodówki.
Pure z dyni połączyć z mlekiem przyprawami i jajkami. Zmiksować blenderem na gładka masę.
Ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki formy na wysokość 4 - 5 cm. Nakłuć widelcem i wyłożyć masę dyniową. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 40 minut. Po upieczeniu schłodzić.
Gruszki obrać, odrzucić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać wodę i lekko rozgotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i wymieszać. Tężejącą masę gruszkową wyłożyć na chłodne ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.