Tarta z mini kiwi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    240 g
  • masło

    165 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • woda zimna

    6-7 łyżek

Składniki na nadzienie

  • cukier puder

    100 g
  • żółtko jajek

    4 szt
  • śmietana kremowa 30%

    75 ml
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • kiwi

    150 g (mini kiwi)

Dodatkowo

  • kiwi

    1/2 szklanki (mini kiwi)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z mini kiwi foto
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z cukrem i solą i na 10 minut chowamy do zamrażalki. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 2 - Tarta z mini kiwi foto
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 25-30 cm. Spód ciasta dziurkujemy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Krok 3 - Tarta z mini kiwi foto
Przygotowanie nadzienia:
Mini kiwi w całości blendujemy/miksujemy na gładką masę. Żółtka jaj ucieramy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy śmietankę i ubijamy kilka minut. Na koniec do masy jajecznej dodajemy zmiksowane owoce i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto przekładamy nadzienie. Na wierzchu układamy połówki mini kiwi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 40-45 minut.

Wyjmujemy tarte i studzimy.

Kuchnia Marty
W przepisie użyłam owoców Aktinidia, czyli tzw, mini kiwi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 19.10.2015 20:47
wygląda świetnie :)
Babeczka35 19.10.2015 18:05
Pięknie wygląda.
IKrakowianka 19.10.2015 17:25
wygląda świetnie
irenka 19.10.2015 14:36
wygląda ślicznie ,musi być przepyszne
Ewa Wojtaszko 19.10.2015 11:40
mini kiwi? jeszcze takich nie widziałam
Aleksandra/Olcia 19.10.2015 11:22
nie widziałam takiego kiwi,apetyczne ciasto
pestka 19.10.2015 11:21
smaczny deser
Monika-twin 19.10.2015 10:21
FAJNY PRZEPIS.
molanka 19.10.2015 09:59
wygląda super
patryska76 19.10.2015 09:16
wygląda genialnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat