Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami - fetą i rukolą wzbogacona :)

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód tarty

masło 0.5 kostki
mąka pszenna 125 gram
mąka kukurydziana 125 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0.5 łyżeczki
jajko 1 sztuka

Nadzienie

mięso mielone wieprzowe 400 gram
pieczarki 10 sztuk
pomidory w puszce 1 puszka
czosnek ząbki 2 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0.5 łyzeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1\3 łyżeczki
ser feta 0,5 sztuki
rukola 1 garść
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyzeczki
olej do smażenia 2 łyzki
Koperek suszony Prymat 1\3 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami - fetą i rukolą wzbogacona :)

Kroki postępowania

1
Na patelnie z rozgrzanym olejem umieszczamy zmielone mięso z szynki. Mięso podsmażamy około 10 minut.
Krok 1 - Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami - fetą i rukolą wzbogacona :) foto
2
Po tym czasie do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz przyprawy: zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz, sól.
Krok 2 - Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami - fetą i rukolą wzbogacona :) foto
3
Następnie dodajemy pomidory z puszki i ...
Krok 3 - Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami - fetą i rukolą wzbogacona :) foto
4
całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami - fetą i rukolą wzbogacona :) foto
5
Przygotowujemy kruchy spód . W tym celu łączymy :masło, mąki , jajko oraz sól.
Krok 5 - Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami - fetą i rukolą wzbogacona :) foto
6
Zagniatamy ciasto i schładzamy przez pól godziny w zamrażalniku.
Krok 6 - Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami - fetą i rukolą wzbogacona :) foto
7
Po tym czasie ciastem wylepiamy blachę do tarty. Na cieście układamy warstwę mięsa.
Krok 7 - Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami - fetą i rukolą wzbogacona :) foto
8
Fetę kroimy w kosteczki i umieszczamy na mięsie - delikatnie obsypujemy ja suszonym koperkiem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Krok 8 - Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami - fetą i rukolą wzbogacona :) foto
9
Rukole kroimy na mniejsze kawałki i po upieczeniu tarty obsypujemy ja po górze . Smacznego :)
Krok 9 - Tarta z mięsem mielonym i pieczarkami - fetą i rukolą wzbogacona :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 17.07.2015 09:19
Ciekawy przepis
Stenka 16.07.2015 19:58
smaczne danie
brioszka 16.07.2015 11:28
moje smaki :)
Maridka19 16.07.2015 10:57
Pyszna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak