Tarta z kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szkl.
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • Farsz:

    1 szt
  • kurki

    60 dag
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smkau
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Ze składników z dodatkiem szkl. przegotowanej zimnej wody, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz do zamrażalnika.
2. Farsz: Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać grzyby, podsmażyć. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Dodać posiekaną natkę, całe jajko, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Większą część ciasta wyłożyć na natłuszczoną formę do tarty. Na to wyłożyć farsz. Resztę ciasta rozwałkować, powycinać nożem listki i ułożyć na farszu. Liście oraz brzegi tarty posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 40 min w temp. 190st.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 17.02.2014 01:36
Oj zjadłabym taką ,musi być smaczna :-)
Adam/ZUB3R 07.10.2013 11:41
wygląda smacznie
Iwusia 20.09.2013 23:12
bardzo smakowicie wygląda
RenataZ-et 19.09.2013 23:23
wygląda rewelacyjnie
Anna133 11.09.2013 07:06
ciekawy przepis
adelajda 18.08.2013 13:51
super tarta
pajbek 06.08.2013 08:17
Oj, to musi być smaczne :-)
caralajna 14.06.2013 07:32
fajna, uwielbiam kurki
MAR3STA 14.02.2013 19:09
dla mnie bomba
banditka 27.02.2012 09:03
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat