Tarta z kremem i owocami

Tarta z kremem i owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szkl
  • masło zimne

    2/3 kostki
  • cukier

    1/2 szkl
  • żółtko

    1 szt
  • sól

    szczypta
  • masło

    1/4 kostki
  • cukier puder

    1/3 szkl
  • migdały zmielone

    4 łyżki
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • jaja

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • likier

    1 łyżka
  • owoce sezonowe

    600 dag
  • galaretka

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę, masło, cukier, szczyptę soli i żółtko dodać na stolnice i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zapakować w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Krem:

Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać  mielone migdały, mąkę kukurydzianą, jajko, żółtko i likier, dodawaj je bardzo powoli do ubitego masła.

Formę (22-24 cm) do tarty posmarować masłem, wyłożyć ciastem i na nie wyłożyć krem. Piec 20 minut w 220 stopniach.

Przygotować galaretkę według przepisu i ostudzić. Przygotować dowolne owoce sezonowe (truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest, morele -co lubicie), pokroić je w plasterki lub w całości ułożyć na kremie.

Zalać tężejącą galaretką i 3 godziny chłodzić w lodówce.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat