Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1,5 szklanki
masło 2 kostki
żółtko jajek 3 szt
śmietana 12% 1 łyżka
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 2 szt
mleko 0,75 l
nektarynki 9 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami

Mąkę wymieszać z otrębami, połową szklanki cukru i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, kostkę masła, łyżkę śmietany i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Upiec placek- w temperaturze około 190 stopni. czas pieczenia ca 30 minut.
Ostudzić.
Mleko wymieszać z cukrem i zrobić na nim budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Schłodzić budyń i stopniowo dodając masło ucierać na gładką masę. Uważać, żeby się nie zwarzyło.
Masę odstawić na pól godziny do lodówki.
Umyć nektarynki, wyjąć pestki i pokroić w ósemki.
Żelatynę rozpuścić w łyżce, góra dwóch łyżkach wrzątku i trochę wystudzić.
Na ciasto nałożyć grubą warstwę kremu i rozłożyć ósemki nektarynek. Glazurować z wierzchu żelatyną.
Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, żeby masa stężała a glazura zastygła. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 07.12.2013 21:18
to musi być smaczne!
Pietruszka 19.09.2013 10:57
pyszne ciasto
emeslive 06.10.2012 12:02
Bardzo apetycznie to wygląda!
rjustysia 04.10.2012 10:06
Te nektarynki to świetny pomysł. Ja bardzo lubię je w ciastach i deserach.
Anna169Hosz 01.10.2012 09:16
Polecam:)
jasiek 24.09.2012 09:34
ale owocowo
artur7 24.09.2012 09:06
Mniam
Rafał10 24.09.2012 08:50
Super dobre i jakie efektowne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak