Tarta z kiszoną kapustą i morelami

Tarta z kiszoną kapustą i morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

tarta

  • mąka pszenna

    375 g
  • masło

    225 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    2 szt

farsz

  • kapusta kiszona

    500 g
  • podgrzybki

    200 g
  • miód

    1 łyżeczka
  • kminek

    1/2 łyżeczki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 pęczki
  • morele suszone

    7 szt
  • białe wino

    orange 1 szkl
  • oliwa

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • rozmaryn

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z kiszoną kapustą i morelami foto
Mąkę razem z solą/cukrem przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wybite dwa jajka. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z odpowiednią końcówką lub dłoni. Jednolite, wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28cm).
Krok 2 - Tarta z kiszoną kapustą i morelami foto
Ciasto dociskamy do brzegów foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy grochem.
Krok 3 - Tarta z kiszoną kapustą i morelami foto
Pieczemy 15 minut w 190*C, a następnie już bez folii dopiekamy ok 10 minut. Ciasto jest gotowe do faszerowania.
Krok 4 - Tarta z kiszoną kapustą i morelami foto
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy kminek. Gdy aromat przyprawy zacznie się unosić, wrzucamy przepłukaną z zalewy kiszoną kapustę i podsmażamy. Po ok 5 minutach dodajemy wino, miód, pokrojone w kostkę morele, sól i pieprz. Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Studzimy. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy mrożone grzyby. Gdy puszczą całkowicie wodę, dodajemy je do kapusty. Na podpieczony spód tarty wykładamy farsz, a na jego wierzchu układamy gwiazdki wycięte z pozostałego ciasta i igiełki rozmarynu. Tartę pieczemy ok 35 minut w 170*C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 06.05.2015 13:30
WOW jak smakowita :))
gusia1000 05.05.2015 00:01
Fajny wypiek.
Hrabina w kuchni 04.05.2015 21:45
Ciekawy farsz, a gwiazdki super :)
Bernadeta1 04.05.2015 18:24
wygląda rewelacyjnie i tak na pewno smakuje
Renata9 04.05.2015 14:52
Takiej tarty jeszcze nie jadłam
Maridka19 04.05.2015 12:34
Super przepis sama jestem ciekawa tego smaku ...
kloruś 04.05.2015 12:34
chętnie bym skosztowała!
Anna169Hosz 04.05.2015 10:40
Interesujący przepis.
Justi2401 04.05.2015 10:15
Wow wspaniały pomysł na farsz do tarty :) I jak pięknie wygląda :)
norweska20 04.05.2015 10:15
uwielbiam tarty ...ale z takim nadzieniem dość oryginalnym jeszcze nie jadłam ...apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat