Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kiszoną kapustą i morelami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tarta

mąka pszenna 375 g
masło 225 g
sól 1/2 łyżeczki
jajko 2 szt

farsz

kapusta kiszona 500 g
podgrzybki 200 g
miód 1 łyżeczka
kminek 1/2 łyżeczki
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 pęczki
morele suszone 7 szt
białe wino orange 1 szkl
oliwa 3 łyżki
masło 2 łyżki
rozmaryn
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kiszoną kapustą i morelami

Kroki postępowania

1
Mąkę razem z solą/cukrem przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wybite dwa jajka. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z odpowiednią końcówką lub dłoni. Jednolite, wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28cm).
Krok 1 - Tarta z kiszoną kapustą i morelami foto
2
Ciasto dociskamy do brzegów foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy grochem.
Krok 2 - Tarta z kiszoną kapustą i morelami foto
3
Pieczemy 15 minut w 190*C, a następnie już bez folii dopiekamy ok 10 minut. Ciasto jest gotowe do faszerowania.
Krok 3 - Tarta z kiszoną kapustą i morelami foto
4
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy kminek. Gdy aromat przyprawy zacznie się unosić, wrzucamy przepłukaną z zalewy kiszoną kapustę i podsmażamy. Po ok 5 minutach dodajemy wino, miód, pokrojone w kostkę morele, sól i pieprz. Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Studzimy. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy mrożone grzyby. Gdy puszczą całkowicie wodę, dodajemy je do kapusty. Na podpieczony spód tarty wykładamy farsz, a na jego wierzchu układamy gwiazdki wycięte z pozostałego ciasta i igiełki rozmarynu. Tartę pieczemy ok 35 minut w 170*C.
Krok 4 - Tarta z kiszoną kapustą i morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.05.2015 13:30
WOW jak smakowita :))
gusia1000 05.05.2015 00:01
Fajny wypiek.
Hrabina w kuchni 04.05.2015 21:45
Ciekawy farsz, a gwiazdki super :)
Bernadeta1 04.05.2015 18:24
wygląda rewelacyjnie i tak na pewno smakuje
Renata9 04.05.2015 14:52
Takiej tarty jeszcze nie jadłam
Maridka19 04.05.2015 12:34
Super przepis sama jestem ciekawa tego smaku ...
kloruś 04.05.2015 12:34
chętnie bym skosztowała!
Anna169Hosz 04.05.2015 10:40
Interesujący przepis.
Justi2401 04.05.2015 10:15
Wow wspaniały pomysł na farsz do tarty :) I jak pięknie wygląda :)
norweska20 04.05.2015 10:15
uwielbiam tarty ...ale z takim nadzieniem dość oryginalnym jeszcze nie jadłam ...apetycznie
bietka 04.05.2015 10:12
ciekawe połączenie smaków :)
gosia56 04.05.2015 10:10
na pewno pyszna
gosia1988 04.05.2015 09:59
smakowicie wygląda - a te gwiazdki dodają uroku potrawie
Konczi 04.05.2015 09:57
ale bajecznie wygląda ... dość świątecznie dla mnie ;)
IZABELA29 04.05.2015 09:49
ciekawy smak
Wiktoria29 04.05.2015 09:46
cebula i morele - ciekawa jestem tego połączenia
dom-agi 04.05.2015 09:36
Wygląda pysznie!
Kuchareczekjeden 04.05.2015 09:25
świetnie wygląda
molanka 04.05.2015 09:14
ale pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak