Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kiełbasą

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szkl
masło lub margaryna 100 g
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Farsz

kurki 150 g
papryka czerwona 1/4 szt
kiełbasa wiejska 250 g
kukurydza 2 łyżki
cebula 1 szt
jajko 2 szt
śmietana 18 proc 125 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kiełbasą

1. Mąkę przesiać, dodać sól, bazylię. Wbić jajko, połączyć nożem. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Nakłuć gęsto widelcem.

2. Grzyby oczyścić, podsmażyć wraz z posiekaną cebulką. Paprykę umyc, oczyścić, pokroić w kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i paprykę. Posypać odsączoną kukurydzą.

Śmietanę połączyć z rozkłóconymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosem polać tartę. Piec ok. 35minut w temp. 190st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 04.04.2014 19:02
Smakowicie wyglądał:)
migotka28 03.04.2014 23:29
piękna kolorowa az ślinka cieknie nic tylko wcinać
alaaa 03.04.2014 22:55
tarta na bogato, wygląda smacznie
smakoszek 03.04.2014 22:28
bardzo smacznie wygląda
Anna133 03.04.2014 20:50
apetyczne danie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak