Tarta z kiełbasą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • masło lub margaryna

    100 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka

Farsz

  • kurki

    150 g
  • papryka czerwona

    1/4 szt
  • kiełbasa wiejska

    250 g
  • kukurydza

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • jajka

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    125 ml
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiać, dodać sól, bazylię. Wbić jajko, połączyć nożem. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Nakłuć gęsto widelcem.

2. Grzyby oczyścić, podsmażyć wraz z posiekaną cebulką. Paprykę umyc, oczyścić, pokroić w kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i paprykę. Posypać odsączoną kukurydzą.

Śmietanę połączyć z rozkłóconymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosem polać tartę. Piec ok. 35minut w temp. 190st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 04.04.2014 19:02
Smakowicie wyglądał:)
migotka28 03.04.2014 23:29
piękna kolorowa az ślinka cieknie nic tylko wcinać
alaaa 03.04.2014 22:55
tarta na bogato, wygląda smacznie
smakoszek 03.04.2014 22:28
bardzo smacznie wygląda
Anna133 03.04.2014 20:50
apetyczne danie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat