Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kalarepką i brokułem

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 25 dag
margaryna 25 dag
jajko 1 sztuka
woda łyżka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku do smaku

NADZIENIE

brokuł 1 mały
kalarepka młoda 2-3 sztuki
ser żółty 120 gram
koperek do posypania
Pieprz kolorowy Prymat w młynku świeżo mielony
sól do gotowania warzyw

Porada

Tatra wyszła pycha-kruchy spód, delikatny smak warzyw i gruba warstwa ciągnącego sera. Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kalarepką i brokułem

Kroki postępowania

1
Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki.
Krok 1 - Tarta z kalarepką i brokułem foto
2
Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe schładzamy w lodówce około 30 minut, po czym wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach. Można wykonać ozdobny brzeg.
Krok 2 - Tarta z kalarepką i brokułem foto
3
Tak przygotowane pieczemy około 25 minut w 180˚C. Na upieczone ciasto nakładamy naprzemiennie składniki nadzienia. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika by ser się rozpuścił, łącząc poszczególne składniki. Całość posypujemy siekanym koperkiem i podajemy.
Krok 3 - Tarta z kalarepką i brokułem foto
4
NADZIENIE:
Kalarepkę obieramy i kroimy w plastry. Tak przygotowaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Krok 4 - Tarta z kalarepką i brokułem foto
5
Między czasie brokuł dzielimy na różyczki. Gotową kalarepkę wyciągamy z wody, a na jej miejsce wrzucamy brokuł. Gotujemy do miękkości. Gotowy wyjmujemy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno upieczone blatu wykładamy jego część. Następnie układamy przygotowane warzywa. Pomiędzy warzywa także staramy się umieścić ser by w trakcie podgrzewania zlepił je. Przed wyłożeniem wierzchniej warstwy sera całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Tarte ponownie zapiekamy około 5 minut, by ser się rozpuścił.
Krok 5 - Tarta z kalarepką i brokułem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchnia Marty 23.01.2015 09:18
Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuje!
gusia1000 23.01.2015 01:09
ladna i smaczna.
marzut 22.01.2015 21:10
ciekawy przepis
Ada-Gaba 22.01.2015 20:45
pyszna tarta, ciekawy przepis
wyattearp 22.01.2015 20:03
ciekawe połączenie
Franciszek 22.01.2015 19:15
Warto wypróbować
Anna169Hosz 22.01.2015 18:40
Wygląda fantastycznie!
jagoda5913 22.01.2015 18:14
Ładnie wygląda
Kolorowa 22.01.2015 17:53
ładna tarta ;)
Lis 22.01.2015 17:52
Wygląda bardzo smakowicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak