Tarta z jabłkami i kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna

    250 gramów
  • masło

    125 gramów
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier puder

    50 gramów
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Nadzienie:

  • jabłka

    4-5 sztuki
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • kasza manna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy do połączenia się.  1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wkładamy do lodówki na godzinę.

W tym czasie obieramy jabłka, dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy na cieniutkie plasterki. Jabłka doprawiamy cynamonem i cukrem do smaku. Posypujemy kaszą manną i mieszamy.

Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim okrągłą 25 cm formę do tarty. Na ciasto wykładamy jabłka. Następnie wyciągamy zamrożone ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kruszonką posypujemy wierzch tarty. 

Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut na funkcji termoobiegu.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 12.03.2016 12:58
lubię tarty z jablkami
Ada-Gaba 03.02.2015 22:11
moja ulubiona
Seba 23.01.2015 16:23
bardzo dobre
Motorek 21.12.2014 15:01
Na pewno pyszna
gacopierz23 11.12.2014 21:06
lubię tarte z jabłkami
Klausia 07.11.2014 21:49
moje ulubione :)
iziona 04.11.2014 14:55
Uwielbiam takie desery
wyattearp 02.11.2014 19:12
super ciasto !!!
Mniam 02.11.2014 17:36
To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)
Czyki 02.11.2014 16:38
Smaczna już się częstuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat