Tarta z jabłkami i kruszonką

Tarta z jabłkami i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

na ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    125 g
  • żółtka

    2 szt
  • cukier puder

    50 g
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Do środka

  • jabłka

    4-5 szt
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • kasza manna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto umieszamy w naczyniu i szybko zagniatamy do połączenia się. 1/3 ciasta zamrażamy, 2/3 wkładamy na 1h do lodówki;
W tym czasie jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy na cieniutkie plasterki. Jabłka doprawiamy cynamonem i cukrem do smaku, posypujemy kaszką manną, mieszamy.
Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, wykładamy do środka jabłka; Wyciągamy zamrożone ciasto i ścieramy na tartce o dużych oczkach,posypujemy kruszonką wierzch tarty. Pieczemy 1h w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy;

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

12.03.2016 12:58
lubię tarty z jablkami

Ada-Gaba

03.02.2015 22:11
moja ulubiona

Seba

23.01.2015 16:23
bardzo dobre

Motorek

21.12.2014 15:01
Na pewno pyszna

gacopierz23

11.12.2014 21:06
lubię tarte z jabłkami

Klausia

07.11.2014 21:49
moje ulubione :)

iziona

04.11.2014 14:55
Uwielbiam takie desery

wyattearp

02.11.2014 19:12
super ciasto !!!

Mniam

02.11.2014 17:36
To ciasto nigdy się nie nudzi i wszyscy chyba lubią :) łącznie ze mną :)

Czyki

02.11.2014 16:38
Smaczna już się częstuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat