Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami i dynią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
masło 10 dag
cukier puder 0,5 szklanki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt
Nadzienie:
cukier dark muscavado 150 g
golden syrup 2 łyżki
woda 10 łyżek
ponadto :
białko 3 szt
cukier trzcinowy 2 łyżki
dynia 0,5 kg
jabłka 1 pokrojone w kostkę

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami i dynią

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki, wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st.C.
Przyrządzamy nadzienie:
Z cukru, syropu i wody gotujemy syrop. Wrzucamy do niego obrane i pokrojone jabłka, chwilę smażymy. Gdy część jabłek się rozpadnie, dodajemy obraną i pokrojoną dynię. MIeszamy, smażymy razem ok 5 min., odstawiamy z ognia.
Krok 1 - Tarta z jabłkami i dynią foto
2
Wyłożone do formy cistao obciążamy i wkładamy na 10 min do piekarnika, aby się podpiekło. Wyjmujemy, ściągamy obciążenie, i na gorące wykładamy nadzienie. PIeczemy ok. 30 min.
Krok 2 - Tarta z jabłkami i dynią foto
3
Ubijamy pianę z białek i cukru. Wykładamy na upieczone ciasto i podpiekamy jeszce 10 min. Wyłączamy piekarnik, ciasto pozostawiamy w nim jeszcze na ok 15 min., aby piana "doszła".
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Krok 3 - Tarta z jabłkami i dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 29.10.2012 16:01
jesiennie piękna ;)
ziutula
ziutula 29.10.2012 00:40
lubie takie nadziane tarty
treonina 28.10.2012 22:04
z chęcią wypróbuję :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak