Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z grzybami.

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto kruche w opisie
podgrzybki 1/2 kg
śmietana 30% 200 ml
ser żółty 150 g
jajko 3 sztuki
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z grzybami.

CIASTO:

250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła(lub margaryny)
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka wody

Wykonanie:

CIASTO:

1. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki masło i siekamy nożem tak, by rozdrobnić masło i "wmieszać" je w mąkę.
2. Dodajemy żółtko, sól i łyżkę wody.
3. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Ciasto owijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.

NADZIENIE:

1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy grzyby. Gdy puszczą soki, dodajemy cebulę i całość dusimy ok. 15 minut.
3. Przyprawiamy do smaku.
4. Jajka mieszamy ze śmietaną, lekko dosalamy do smaku.
5. Ser ścieramy na tarce.

CAŁOŚĆ:

1. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę smarujemy uprzednio masłem albo innym tłuszczem.
2. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok 15 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Aby się nie wybrzuszyło musimy je obciążyć - najłatwiej fasolą. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, na którą sypiemy fasolę.
3. Gdy podpieczemy spód, wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy fasolę z folią i wypełniamy tartę grzybami z cebulą i zalewamy śmietaną z jajkiem.
4. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20-25 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 21.01.2014 20:18
świetnie wygląda i smakuje taka tarta
EmciaPichci 21.01.2014 09:09
uwielbiam!
norweska20 20.01.2014 12:27
smakowita..pycha
IlonaAlbertos 30.12.2013 21:25
Wygląda zachęcająco. Nawet bardzo.
Aannkaa82 17.12.2013 08:21
Bardzo apetyczna tarta.
Klausia 08.12.2013 09:16
świetny pomysł, w dodatku smaczny pomysł :)
babajaga1969 03.11.2013 20:33
lubię takie jedzonko
mysza75 30.10.2013 10:47
pyszna i piękna tarta :-)
Kasia36 29.10.2013 19:55
Z grzybami tarty jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł, muszę wypróbować
KasiaK90 28.10.2013 17:35
super pyszna;)
halina17 28.10.2013 16:27
Dobra tarta.
IwonaDD 28.10.2013 16:19
kusząca tarta
tatiana2 28.10.2013 13:56
tarta 'ala pizza, z grzybami super :)
Joannasz3190 28.10.2013 13:34
Wygląda smakowicie :)
marcia7 28.10.2013 13:21
apetyczna ta tarta
adelajda 28.10.2013 12:15
Tarty bardzo lubię z grzybami to już super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak