Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z fasolką szparagową i bobem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tarta

mąka pszenna 250 g
żółtko jajek 3 sztuki
sól 1 do smaku
masło 125 g
czubrica czerwona 1 łyżeczka
woda zimna 1 łyżka

farsz

jajko 3 sztuki
żółta fasolka szparagowa 10 dkg
bób 250 g
boczek 5 plastrów
zielona fasolka szparagowa 20
olej 1 do smażenia
natka pietruszki 1 do smaku
czubrica czerwona 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z fasolką szparagową i bobem

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne, żółtka, sól, czubricę, wodę i kroję wszystko nożem. Następnie zarabiam szybko ciasto rękoma jak najkrócej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę.
Krok 1 - Tarta z fasolką szparagową i bobem foto
2
Formę do tarty 26 cm średnica smaruję. Ciasto przekładam na arkusz papieru do pieczenia i przykrywam drugim arkuszem papieru i wałkuję na cienki placek wielkości formy do tarty. Od ciasta zrywam arkusz papieru i przekładam na drugim arkuszu do formy, odrywam drugi arkusz i dociskam ciasto palcami do formy.
Krok 2 - Tarta z fasolką szparagową i bobem foto
3
Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół na 20 minut aż się zrumieni.

Krok 3 - Tarta z fasolką szparagową i bobem foto
4
Farsz:
Do miseczki wlewam jogurt, dodaję jajka, czubricę, sól, pieprz, i mieszam wszystko.
Krok 4 - Tarta z fasolką szparagową i bobem foto
5
Boczek smażę na patelni na odrobinie oleju.
Krok 5 - Tarta z fasolką szparagową i bobem foto
6
Fasolki gotuję na pół twardo w osolonej wodzie. Bób gotuję też aldente w osolonej wodzie, i obieram z łupinek. Na dno zimnej tarty wylewam 2/3 masy jajecznej, układam na przemian fasolkę, bób, boczek. wylewam resztę masy jajecznej. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20, minut aż się zetnie. Przed podaniem posypuję natką.
Krok 6 - Tarta z fasolką szparagową i bobem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 21.04.2017 12:52
Wygląda smakowicie
jan_mag 21.04.2017 12:09
Nic tylko zjeść :)
Mniam 21.04.2017 11:07
Mniami, takie coś to ja bardzo lubię :)
AZgotuj 21.04.2017 10:53
chcę... pragnę spróbowac:)
gosia56 21.04.2017 10:47
super kolorowa;)
Edith85 21.04.2017 08:37
Świetna tarta
Krystyna32 21.04.2017 07:55
apetyczna tarta
2milutka 21.04.2017 07:43
Mega smaczna
jagoda5913 21.04.2017 01:04
fajna tarta
Renata9 20.04.2017 23:01
Smaczna tarta
MagdalenaIC 20.04.2017 22:45
Pysznie :)
Stenka 20.04.2017 21:29
apetycznie wygląda
wwwiolka 20.04.2017 21:25
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak