Tarta z fasolką szparagową i bobem

Tarta z fasolką szparagową i bobem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

tarta

  • mąka pszenna

    250 g
  • żółtka

    3 sztuki
  • sól

    1 do smaku
  • masło

    125 g
  • czubrica czerwona

    1 łyżeczka
  • woda zimna

    1 łyżka

farsz

  • jajka

    3 sztuki
  • żółta fasolka szparagowa

    10 dkg
  • bób

    250 g
  • boczek

    5 plastrów
  • zielona fasolka szparagowa

    20
  • olej

    1 do smażenia
  • natka pietruszki

    1 do smaku
  • czubrica czerwona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z fasolką szparagową i bobem foto
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne, żółtka, sól, czubricę, wodę i kroję wszystko nożem. Następnie zarabiam szybko ciasto rękoma jak najkrócej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę.
Krok 2 - Tarta z fasolką szparagową i bobem foto
Formę do tarty 26 cm średnica smaruję. Ciasto przekładam na arkusz papieru do pieczenia i przykrywam drugim arkuszem papieru i wałkuję na cienki placek wielkości formy do tarty. Od ciasta zrywam arkusz papieru i przekładam na drugim arkuszu do formy, odrywam drugi arkusz i dociskam ciasto palcami do formy.
Krok 3 - Tarta z fasolką szparagową i bobem foto
Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół na 20 minut aż się zrumieni.

Krok 4 - Tarta z fasolką szparagową i bobem foto
Farsz:
Do miseczki wlewam jogurt, dodaję jajka, czubricę, sól, pieprz, i mieszam wszystko.
Krok 5 - Tarta z fasolką szparagową i bobem foto
Boczek smażę na patelni na odrobinie oleju.
Krok 6 - Tarta z fasolką szparagową i bobem foto
Fasolki gotuję na pół twardo w osolonej wodzie. Bób gotuję też aldente w osolonej wodzie, i obieram z łupinek. Na dno zimnej tarty wylewam 2/3 masy jajecznej, układam na przemian fasolkę, bób, boczek. wylewam resztę masy jajecznej. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20, minut aż się zetnie. Przed podaniem posypuję natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiesława1

21.04.2017 12:52
Wygląda smakowicie

jan_mag

21.04.2017 12:09
Nic tylko zjeść :)

Mniam

21.04.2017 11:07
Mniami, takie coś to ja bardzo lubię :)

AZgotuj

21.04.2017 10:53
chcę... pragnę spróbowac:)

gosia56

21.04.2017 10:47
super kolorowa;)

Edith85

21.04.2017 08:37
Świetna tarta

Krystyna32

21.04.2017 07:55
apetyczna tarta

2milutka

21.04.2017 07:43
Mega smaczna

jagoda5913

21.04.2017 01:04
fajna tarta

Renata9

20.04.2017 23:01
Smaczna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat