Tarta z cukinią i zielonym groszkiem

Tarta z cukinią i zielonym groszkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cukinia

    1 młoda
  • groszek zielony

    3/4 szklanki
  • filet z kurczaka

    0,5 sztuki
  • śmietana

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • mozzarella

    1 kulka
  • ser kozi

    50 gram
  • mięta liście

    kilka listków
  • natka pietruszki

    1 łyżka, posiekanej
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól do smaku

  • cukier

    szczypta
  • olej

  • jajko

    do smarowania
  • sezam

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z cukinią i zielonym groszkiem foto
Cukinie kroimy w plasterki, oprószamy solą i pieprzem do smaku i delikatnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gotową studzimy.
Krok 2 - Tarta z cukinią i zielonym groszkiem foto
Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku i przysmażamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnuszku miksujemy jajko ze śmietaną. Do przygotowanego spoiwa dodajemy starty ser. Całość doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Tarta z cukinią i zielonym groszkiem foto
Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy spoiwo, pozostawiając z każdej strony ciasta około 1,5-2 cm margines. Całość posypujemy natką pietruszki.
Krok 4 - Tarta z cukinią i zielonym groszkiem foto
Na spoiwo wykładamy plasterki cukinii, a na cukinię filet. Brzegi ciasta zawijamy ku górze. Zawinięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 190°C.
Krok 5 - Tarta z cukinią i zielonym groszkiem foto
Między czasie przygotowujemy zielony groszek. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy go do momentu jak stanie się miękki. W trakcie podgrzewania groszek doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru.
Na upieczoną tartę rozkruszamy kozi ser. Na ser wykładamy groszek. Całość dekorujemy listkami mięty i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

02.01.2017 11:02
Dobra tarta.

Ada-Gaba

21.12.2016 17:44
bardzo pyszna na pewno

Ania321

21.12.2016 17:22
kolorowa i pyszna :)

jagoda5913

21.12.2016 15:16
pomysłowe danie

Agnieszka-87-25

21.12.2016 15:01
apetycznie wyglada

Aleksandra/Olcia

21.12.2016 11:04
ale apetyczna

pestka

21.12.2016 09:11
pyszny obiad

norweska20

20.12.2016 23:21
bardzo apetyczna tarta

bertpvd

20.12.2016 23:09
przepiękna tarta

halina17

20.12.2016 21:01
Bardzo smaczna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat