Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z cukinią

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszena 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
śmietana 12% 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
Nadzienie:
cukinia 1 szt
boczek 15 dkg
jajko 2 szt
śmietana 100 ml
kanie 3 szt
sól
pieprz
curry
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z cukinią

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę na tartę. Nadmiar ciasta usunąć. Foremkę wstawić do lodówki, podobnie jak pozostałe ciasto.

Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojony w paseczki boczek. Podsmażyć 5 minut i dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Dodać sól, pieprz i curry, podsmażyć 10 minut. Kanie pokroić, posolić i podsmażyć na masełku.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić sola i pieprzem. Farsz wyłożyć na przygotowane ciasto. Na wierzchu rozłożyć grzybki. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paseczki i ułożyć kartkę. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elka72 10.03.2014 20:31
Smakowicie wygląda :)
Sylwiagr 10.03.2014 18:24
ale smacznie wygląda ;)
czarrna 09.03.2014 19:57
Dziękuję :)
kasienka23 09.03.2014 19:35
wspaniała tarta!
patryska76 09.03.2014 18:30
Ciekawy przepis :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak