Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 275 g
szparagi zielone 1 pęczek
ser żółty 300 g (intensywny w smaku)
musztarda dijon 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
śmietana 18 proc 2 łyżki
mozzarella w kulce 1 szt
oliwa
żółtko jajek 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Szparagi umyłem, oczyściłem. Odciąłem zdrewniałe końcówki. Ugotowałem w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut w specjalnym wysokim garnku nie zanurzając główek wkładając do wrzątku. Ugotowane szparagi odcedziłem, przelałem zimną wodą.

Mozzarellę pokroiłem w talarki. Śmietanę roztrzepałem dokładnie z żółtkami i musztardą. Dodałem starty żółty, ser i sól. Dokładnie wymieszałem.
Ciasto francuskie rozłożyłem w żaroodpornej formie. Brzegi pozawijałem dookoła na wysokość ok 1 cm. Posmarowałem ciasto roztrzepanym żółtkiem. Masę serową wyłożyłem na ciasto i dokładnie wyrównać tak by nie wychodziło za brzegi. Na serze ułożyć równo szparagi. Między nimi rozłożyłem pokrojoną mozzarellę. Całość skropiłem oliwą i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Piekłem ok.25 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 13.05.2016 23:33
Smacznie! Ja dziś też miałam szparagową tartę - jadłam je po raz pierwszy :)
krokus 13.05.2016 21:51
Uwielbiam szparagi, więc na pewno by mi smakowała
kloruś 13.05.2016 21:23
chętnie bym skosztowała!
Konczi 13.05.2016 21:20
Pysznie wygląda ....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak