Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z budyniowym kremem i śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

budyń waniliowy 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
masło 125 gram

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z budyniowym kremem i śliwkami

Tarta z budyniem waniliowym i owocami

Na spód:
* 125 gram masła
* 80 gram cukru pudru
* 260 gram mąki
*1 jajko
* szczypta soli

Na masę:
* opakowanie budyniu waniliowego
* dwie łyżki cukru waniliowego
* 300 ml mleka
* 30 gram masła
śliwki
Przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy rozdrobnione masło, roztrzepane jajko i cukier. Całość ugniatamy do momentu jednolitej konsystencji. Formujemy w kulę i wsadzamy do zamrażarki na 20 minut. Po schłodzeniu wyjmujemy i wałkujemy na cienki placek. Wyklejamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach przez około 25 minut. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając cukier waniliowy. Dodajemy pod koniec gotowania masło i mieszamy mikserem. Lekko przestudzony wylewamy na spód i wygładzamy powierzchnię. Układamy śliwki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak