Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z budyniem, truskawkami i galaretką
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, masło, żółtka a na końcu śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (ja mam o średnicy 27 cm, a ciasta mi jeszcze zostało, więc możecie trochę zmniejszyć proporcje). Piec ciasto ok 25 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.
Nadzienie:
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
Z galaretką podobnie lecz do jej przygotowania używamy 2/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu.
Truskawki umyć, przekroić na pół.
Upieczone i ostygnięte ciasto (spód) smarujemy budyniem. Układamy przekrojone na połówki truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
Odstawić do całkowitego stężenia
Smacznego ;)