Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z budyniem i malinami/jagodami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka 250 gram
cukier puder 50 gram
masło 150 gram
woda zimna 1 łyżka
sól do smaku 1 szczypta

dodatki

budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 800 ml
cukier 50 gram
masło 50 gram
maliny świeże 1 szklanka
jagody 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z budyniem i malinami/jagodami

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać masło i posiekać je na małe kawałki. Wlać 1 łyżkę wody i wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji.
Ciastem wylepić formę i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Ciasto należy nakłuć widelcem i piecz do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (około 20 minut) W czasie pieczenia przygotowujemy masę budyniową.600 ml mleka zagotować z masłem i cukrem, a pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym- wlać je do gotującego się mleka i energicznie mieszać przez kilka minut. Masę odstawić by przestygła, a następnie wylać na upieczone ciasto. Na wierzchu układamy owoce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 28.11.2016 00:42
Pyszności :)
jagoda5913 17.10.2016 00:36
pyszny deser
Łukasz15 16.10.2016 23:13
Bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak